Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami
Francuska tarta cytrynowa to wyjątkowy deser, który swoim orzeźwiającym smakiem zaskakuje nawet najbardziej wymagających smakoszy. Znana i kochana na całym świecie, łączy w sobie delikatność kruchego ciasta, słodko-kwasowy cytrynowy krem i puszystą bezę lub soczyste truskawki na wierzchu. Ta tarta nie jest tylko hitem wielu francuskich cukierni, ale dzięki naszemu przepisowi można ją przygotować również w domowych warunkach. Idealna zarówno na letnie przyjęcie w ogrodzie, jak i na niedzielny obiad. Francuska tarta cytrynowa to istne doświadczenie dla podniebienia, które warto poczuć na własnej skórze.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- 100g masła
- 70g cukru
- 2 żółtka
- Składniki na krem cytrynowy:
- 2,5 cytryny średniego rozmiaru
- 150g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
- Składniki na bezę:
- 2 białka
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami – jak zrobić?
- Roztopić masło i w misce połączyć wszystkie składniki.
- Zagnieść do uzyskania konsystencji widocznej na zdjęciu. Odstawić na parę minut w chłodne miejsce.
- Umyć owoce. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny. Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn. Wlać sok razem z fusami do garnka i dodać resztę składników. Podgrzewać do uzyskania gęstej konsystencji, cały czas mieszając, żeby uniknąć grudek. NIE ZAGOTOWAĆ.
- Ciasto wyłożyć na blasze do tarty, dobrze przycisnąć do brzegów i zrobić dziurki widelcem po całości. Wsadzić do piekarnika o temperaturze 180°C na około 10 minut.
- Schłodzone białko połączyć ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Miksować na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, do uzyskania gęstej piany. Na podpieczone ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wycisnąć, za pomocą rękawa cukierniczego, mini-chmurki z piany.
- Ciasto wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C, by było zarumienione, a bezy wysuszone.
Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami – dodatkowe informacje
Gdy brak nam czasu na przygotowanie bezy, możemy ten krok pominąć. Ciasto wyjdzie równie smaczne, gdy wystudzony wypiek ozdobimy świeżymi, pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: francuska tarta z owocami
Następny przepis: francuska zupa serowa