Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami

Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami

Francuska tarta cytrynowa to wyjątkowy deser, który swoim orzeźwiającym smakiem zaskakuje nawet najbardziej wymagających smakoszy. Znana i kochana na całym świecie, łączy w sobie delikatność kruchego ciasta, słodko-kwasowy cytrynowy krem i puszystą bezę lub soczyste truskawki na wierzchu. Ta tarta nie jest tylko hitem wielu francuskich cukierni, ale dzięki naszemu przepisowi można ją przygotować również w domowych warunkach. Idealna zarówno na letnie przyjęcie w ogrodzie, jak i na niedzielny obiad. Francuska tarta cytrynowa to istne doświadczenie dla podniebienia, które warto poczuć na własnej skórze.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 70g cukru
  • 2 żółtka
  • Składniki na krem cytrynowy:
  • 2,5 cytryny średniego rozmiaru
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • Składniki na bezę:
  • 2 białka
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami – jak zrobić?

  1. Roztopić masło i w misce połączyć wszystkie składniki.
  2. Zagnieść do uzyskania konsystencji widocznej na zdjęciu. Odstawić na parę minut w chłodne miejsce.
  3. Umyć owoce. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny. Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn. Wlać sok razem z fusami do garnka i dodać resztę składników. Podgrzewać do uzyskania gęstej konsystencji, cały czas mieszając, żeby uniknąć grudek. NIE ZAGOTOWAĆ.
  4. Ciasto wyłożyć na blasze do tarty, dobrze przycisnąć do brzegów i zrobić dziurki widelcem po całości. Wsadzić do piekarnika o temperaturze 180°C na około 10 minut.
  5. Schłodzone białko połączyć ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Miksować na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, do uzyskania gęstej piany. Na podpieczone ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wycisnąć, za pomocą rękawa cukierniczego, mini-chmurki z piany.
  6. Ciasto wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C, by było zarumienione, a bezy wysuszone.

Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami – dodatkowe informacje

Gdy brak nam czasu na przygotowanie bezy, możemy ten krok pominąć. Ciasto wyjdzie równie smaczne, gdy wystudzony wypiek ozdobimy świeżymi, pokrojonymi w plasterki truskawkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: francuska tarta z owocami
Następny przepis: francuska zupa serowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode