Forszmak
Forszmak to potrawa, która z pewnością posmakuje miłośnikom mięsnych dań. Tej tradycyjnej polskiej przekąski, popularnej szczególnie na Podlasiu, nauczył gotować naszą bohaterkę sama Ewa Wachowicz. Głównym składnikiem jest gulasz wieprzowy, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Korzenne przyprawy dodają potrawie charakteru i intensywnego smaku. Według przepisu na forszmak Ewy Wachowicz, opcjonalnie do dodania jest także grzyb suszony czy kawałek boczku, które tylko wzbogacą smak tego dnia. Zapraszamy do sprawdzenia, jak przygotować ten wyjątkowy forszmak.
admin
Składniki:
- 250 g mięsa z karkówki
- 250 g mięsa z szynki wieprzowej
- 150 g boczku wędzonego
- kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Forszmak – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostce boczek i odłożyć do garnka.
Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku.
Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera.
Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu 30 minut.
Dodać ogórki kiszone pokrojone w półplasterki i dusić jeszcze 30 minut.
Na koniec wlać śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotować.
Posypać natką pietruszki.
Słowa kluczowe: gulasz wieprzowy ewy wachowicz, przepis na forszmak ewy wachowicz
Forszmak – dodatkowe informacje
Bardzo znany jest forszmak lubelski, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany w bochenku chleba.