FORSZMAK
Składniki:
- 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu)
- 1 kiełbasa śląska
- 12 plastrów wędlin (opcjonalnie)
- średniej wielkości papryka czerwona
- 2 średnie cebule
- 2 duże ogórki kiszone
- 40-50 dag pieczarek
- 2 szklanki bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
Forszmak – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
W większym garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy szynkę pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładamy na talerz.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładamy na talerz z mięsem.
Dodajemy kolejną łyżkę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka wraz z pieczarkami w plasterkach. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę, chwilę smażymy.
Do garnka przekładamy wcześniej usmażone mięso, kiełbasę i wędliny, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszymy pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut.
Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiamy koncentratem, gotujemy kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Słowa kluczowe: forszmak z pieczarkami i parówkami, forszmak wołowy, jak ugotować forszmak, forszmak z pieczarkami, forszmak wieprzowy, forszmak przepis z pieczarkami, forszmak z resztek wędlin, zupa forszmak, forszmak przepisy, forszmak przepis
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli chcecie, aby danie forszmak było bardziej gęste można je dodatkowo zaprawić mąką.