FORSZMAK

FORSZMAK

Forszmak to tradycyjna potrawa, której korzenie wywodzą się z kuchni żydowskiej. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i delikatną konsystencją, która idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem. Nasz przepis na forszmak z pieczarkami i parówkami to kombinacja tradycji i nowoczesności. Dodatek mięsa wołowego i wieprzowego nadaje potrawie głębi smaku, natomiast pieczarki i parówki wprowadzają urozmaicenie konsystencji. Łatwość przygotowania, a także możliwość wykorzystania resztek wędlin, sprawia, że forszmak to doskonały pomysł na szybki obiad czy kolację. Można go podawać jako zupę lub jako przekąskę na ciepło.

Składniki:

  • 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu)
  • 1 kiełbasa śląska
  • 12 plastrów wędlin (opcjonalnie)
  • średniej wielkości papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 40-50 dag pieczarek
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju

Forszmak – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    W większym garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy szynkę pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładamy na talerz.

    Na tym samym tłuszczu podsmażamy kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładamy na talerz z mięsem.

    Dodajemy kolejną łyżkę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka wraz z pieczarkami w plasterkach. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę, chwilę smażymy.

    Do garnka przekładamy wcześniej usmażone mięso, kiełbasę i wędliny, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszymy pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut.

    Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiamy koncentratem, gotujemy kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Słowa kluczowe: forszmak z pieczarkami i parówkami, forszmak wołowy, jak ugotować forszmak, forszmak z pieczarkami, forszmak wieprzowy, forszmak przepis z pieczarkami, forszmak z resztek wędlin, zupa forszmak, forszmak przepisy, forszmak przepis

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli chcecie, aby danie forszmak było bardziej gęste można je dodatkowo zaprawić mąką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fondue serowe
Następny przepis: Forszmak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode