Fondant au chocolat (fondą o szokola)
Fondant au chocolat, czyli fondą o szokola to tradycyjne, francuskie ciasto czekoladowe, które zachwyca swoją subtelną, rozpływającą się konsystencją. Miękkie i wilgotne wnętrze skrywa w sobie prawdziwe bogactwo intensywnego smaku gorzkiej czekolady. Ten deser to połączenie prostoty przygotowania z elegancją podania, które zawsze robi niesamowite wrażenie na gościach. Wystarczy parę podstawowych składników, a efekt końcowy zawsze jest fenomenalny. To doskonała propozycja na romantyczną kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy familię. Miłośnicy czekolady z pewnością pokochają fondant au chocolat.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 77% kakao
- 4 kostki białej czekolady lub ciemnej lub z cardamonem lub z chilli
- 2 białka
- 3 żółtka (jeżeli małe to 4)
- 2 łyżeczki cukru
- masło do wysmarowania foremek
Fondant au chocolat (fondą o szokola) – jak zrobić?
-
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Można to zrobić w garnku do gotowania mleka z płaszczem wodnym.
Dodać cukier, wymieszać, odczekać 15 min.
Dodać roztrzepane żółtka i ubite białka.
Wlać do wysmarowanych masłem naczynek żaroodpornych lub foremek.
Włożyć do środka masy po 2 kostki ulubionej czekolady. Opcjonalnie można dodać cykorię pomarańczową. - Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 minut. Tyle wystarczy, aby czekolada w środku była płynna.
- Po wyjęciu z pieca odczekać 3-4 minuty i wyjąć ostrożnie fondant au chocolat.
Fondant au chocolat – dodatkowe informacje
Inspiracją wykonania tego deseru był przepis Pani Magdy (blue_megi), która wyraziła zgodę na umieszczenie przepisu na mojej stronie. Nie chciałem po prostu wszystko skopiować. Został przeze mnie trochę zmodyfikowany, no i umieszczając cokolwiek na stronie muszę przepis osobiście wykonać. Pozdrawiam Panią Magdę Cooklettera miesiąca maja, Christopher.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fondant au chocolat, czyli ciastko - LAWA
Następny przepis: Fondue serowe