Flambirowane banany
Flambirowane banany to świeży, egzotyczny deser, który wprowadzi do twojej kuchni nieco teatralności. To efektowny przepis, w którym klasyczne składniki takie jak banany, cukier trzcinowy i masło spotykają się z płomieniem, dodając słodkim owocom głębokiego, karmelowego smaku. Flambirowanie to technika, która nie tylko wzmacnia smak, ale również przyciąga wzrok. To jest coś, co z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Idealny na specjalne okazje lub jako specjalny przysmak po kolacji. Ten przepis na flamibowane banany to doskonała propozycja dla miłośników kuchni, które łączą smak, elegancję i szczyptę show.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 banany
- 3 łyżki cukru
- Łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki malinówki wiśniówki lub rumu
- 1/2 łyżki masła
banan, przepis
Flambirowane banany – dodatkowe informacje
Sok z cytryny można zamienić na sok z pomarańczy. Ja użyłam malinówki własnej roboty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Flaki wołowe na rosole
Następny przepis: Focaccia z mozarellą i czosnkiem