Focaccia z mozarellą i czosnkiem

Focaccia z mozarellą i czosnkiem

Focaccia z mozzarellą i czosnkiem to propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Słynne, chrupiące ciasto z oliwą, które zostało wzbogacone delikatnym smakiem czosnku i rozpływającą się w ustach mozzarellą, to prawdziwy rarytas dla naszych kubków smakowych. Focaccia z mozzarellą to doskonałe połączenie składników, które przywołują wakacyjne wspomnienia z słonecznej Italii. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i pięknym prezentowaniem. Ta włoska focaccia to jedną z najsłynniejszych wersji tego pieczywa, która z pewnością zaskoczy i zachwyci Ciebie oraz Twoich gości.

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
  • 325 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • Dodatkowo:
  • 1 kulka mozarelli (125 g) lub innego ulubionego sera
  • 1 łyżka dowolnych ziół np. tymianku, oregano lub mieszanki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stopionego masła

Focaccia z mozzarellą i czosnkiem – jak zrobić?

  1. Do niewielkiej miseczki wkładamy drożdże ze szczyptą cukru. Dodajemy 120 ml letniej wody, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10 min, aż drożdże się spienią.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól, następnie dodajemy do miski drożdże, oliwę i tają ilość wody, aby ciasto miało zwartą konsystencję. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószamy mąką i wyrabiamy przez 8-10 min, aż do momentu gdy będzie gładkie i elastyczne. Duża miskę smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy chwilę. Następnie ciasto rozciągamy na średnicę ok. 30-40 cm i układamy na natłuszczonej oliwą blaszce do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.
  4. W cieście w kilku miejscach robimy dołki za pomocą palców. Czosnek drobno kroimy, mieszamy go z masłem, a następnie układamy na cieście. Wierzch posypujemy przyprawami. Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min. Następnie ciasto wyjmujemy posypujemy mozzarellą i pieczemy kolejne 5-10 min, aż ciasto się zrumieni a ser roztopi.

Focaccia z mozzarellą i czosnkiem – dodatkowe informacje

Serwujemy od razu po przygotowaniu z sosami lub aromatyzowaną oliwą z oliwek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Focaccia - Włoski chlebek
Następny przepis: FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode