FLĄDRA jak nad morzem
Czas na prawdziwy przysmak prosto z morskich głębin – flądrę doskonale przyrządzoną jak nad morzem! Ten wyborne rybie danie, to prawdziwy dar natury dla wszystkich amatorów morskiego kulinariatu. Jednakże, niewątpliwie jednym z elementów, który zasługuje na szczególną uwagę jest technika wypatroszenia flądry. Wymaga ona nieco uwagi i precyzji, ale nie bójcie się – wynik na pewno wynagrodzi wszystkie trudy. Chrupiące, aromatyczne i niezwykle apetyczne mięso flądry, podane na talerzu prosto z kuchni, to smak, który na długo pozostaje w pamięci. Zatem przygotujmy się na kulinarną przygodę z flądrą jak nad morzem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 wypatroszone flądry
- trzy łyżki mąki
- mała cytryna
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju
Flądra jak nad morzem – jak zrobić?
- Jak wypatroszyć flądre
- Rybę wypatroszoną dokładnie myję, wycieram i panieruje w mące.
- Olej rozgrzewam na patelni na niewielkim ogniu. Kładziemy rybę najpierw jasną stroną. Smażymy ok 10 minut na małym ogniu po czym obracamy i smażymy dalej.
- Rybkę kropimy świeżą cytryną i posypujemy solą do smaku. Podajemy z ulubioną surówką i ziemniaczkami.
FLĄDRA – dodatkowe informacje
Flądrę należy smażyć najpierw jasną stroną.