FLACZKI Z GRZYBÓW
W świecie kulinariów, grzyby niemki cieszą się coraz większą popularnością, stanowiąc doskonałą alternatywę dla mięsa. Tym razem prezentujemy przepis na flaczki z grzybów, gdzie rolę tradycyjnych flaczków odgrywają grzyby niemki. To danie to nie tylko wyrazisty smak, ale także prawdziwa eksplozja aromatów i konsystencji. Inspiracją do jego stworzenia były tradycyjne polskie flaczki. Grzyby niemki znajdują zastosowanie jako składnik zupy z kołpaków, a przygotowanie ich w formie flaczków to prawdziwa kulinarna nowość. Kulinarna magia grzybów niemek w zupełnie nowym wydaniu! Sprawdzony przepis dla wszystkich miłośników grzybów i oryginalnych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gram gotowanych grzybów
- 2 średnie marchewki
- 1/2 pora (biała część)
- 1/2 selera
- 2 kostki rosołowe
- 3 litry wody
- 1 łyżka przyprawy do flaków
- sól, pieprz, magi do smaku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- 2 liście laurowe
- 5 sztuk ziela angielskiego
- pieprz w ziarenkach
Flaczki z grzybów – jak zrobić?
- 1. Niemki oczyścić odciąć korzonki, obgotować w osolonej wodzie – same kapelusze. Przestudzić.
- 2. Warzywa umyć, obrać, pokroić w paski, porę w półksiężyce. Do garnka wlać 3 litry wody. Dodać 2 kostki rosołowe, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru, wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magią i mielonym pieprzem.
Słowa kluczowe: zupa z kołpaków, grzyby niemki przepisy, grzyby niemki opis, grzyb niemka opis, grzyby niemki przepisy kulinarne, kołpaki grzyby przepisy, grzyby niemki, grzyb niemka
FLACZKI Z GRZYBÓW – dodatkowe informacje
Można je także ugotować z zielonek czy kań
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: flaczki z kaczki albo koguta
Następny przepis: FLĄDRA jak nad morzem