flaczki z kaczki albo koguta
Flaczki z kaczki to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wykwintnej kuchni. Choć ten specjał może wydawać się na pierwszy rzut oka nieco wymagający, to jest idealnym rozwiązaniem na wyjątkowe okazje. Warto poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i odkryć smak dziczyzny na nowo, którą przecież z łatwością można połączyć z innymi składnikami, takimi jak warzywa czy przyprawy. Flaczki z kaczki przekonują swoją delikatnością oraz głębokim, kuszącym smakiem, który doskonale komponuje się z pikantnymi nutami. Kulinarna propozycja flaczków z kaczki to prawdziwa uczta dla podniebienia każdego smakosza.
Składniki:
- kaczka lub kogut
- 20 dkg wołowiny
- 2 marchewki w całości
- 1 pietruszka w całości
- kawałek selera
- 1/2 pora w kawałku
- 1 przypieczona na ogniu mała cebulka
- 1 ziarnko ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie przyprawy do flaków PRYMAT
- 1 łyżeczka majeranku
- dodatkowa cebulka pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki masła + 1 łyżka mąki na zasmażkę
Flaczki z kaczki albo koguta – jak zrobić?
- kaczkę lub koguta i wołowinę dokładnie oczyścić i w całości lub częściach ułożyć w garnku, dodać marchew pietruszkę seler por podpieczona cebulkę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i kilka ziaren pieprzu. zalać wodą. ugotować jak zwykły rosół do miękkości mięsa i warzyw.
mięso wyjąć z rosołu do ostygnięcia, warzywa też.
mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki podobne do wielkości flaków wzdłuż włókien. warzywa zetrzeć na tartce jarzynowej.
- do pustego garnka wlać 2-3 łyżki oleju i dodać drobno posiekaną cebulkę. zeszklić. następnie dodać mięso, warzywa, majeranek i opakowanie przyprawy do flaków, dolać rosołu. pogotować z 10-15 minut i dodać zasmażkę. zagotować.
gotowe 🙂
smacznego !
xxxx – dodatkowe informacje
Flaczki z kaczki albo koguta
Skórkę wyrzucam, ale wiem że są amatorzy skórki, więc mogą ją dodawać. Tylko proponuję pokroić ją w paseczki i podsmażyć.
Tagi
admin