Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami

Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami

Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami to kuszące połączenie egzotyki i klasyki. Karmazyn, czerwona ryba znana z unikalnego smaku, kojarzona jest często z dietą śródziemnomorską. Niespodziewany dodatek harissy – pikantnego, korzennego sosu z Afryki Północnej – nadaje daniu orientalnego charakteru. Ryż jaśminowy i roszponka tworzą lekką podstawę, na której doskonale komponuje się smak ryby oraz pikantnej harissy. Całość zrównoważoną jest przez subtelne orzechy, które dodają danu chrupkości. To danie jest nie tylko bogate w smaki, ale przede wszystkim zdrowe i pełnowartościowe. Będzie idealne na uroczysty obiad czy wykwintny wieczór.

Składniki:

  • filety z karmazyna
  • ryż jaśminowy
  • roszponka
  • orzechy włoskie
  • harissa
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny i biały
  • olej kokosowy
  • oliwa z oliwek

DODATKI:

  • limonka
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubione zioła

Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami – jak zrobić?

  1. Ryż jaśminowy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Ugotowany ryż mieszamy z olejem kokosowym (tłoczonym na zimno), orzechami włoskimi i roszponką. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
  2. Filety z karmazyna oczyszczamy, delikatnie odcinamy skórę i oprószamy je z obu stron solą ziołową oraz białym pieprzem. Filety smażymy na oliwie z oliwek z obu stron przez około 2 minuty.
  3. Rybę podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego z orzechami i roszponką, harissą, limonką, pomidorkami koktajlowymi i ulubionymi ziołami (podałam z rozmarynem, ale świetna będzie także bazylia lub świeża kolendra). Życzę smacznego! 🙂

Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami – dodatkowe informacje

Jeśli nie lubimy ostrych smaków to zamiast harissy wybierzmy delikatniejszy ajvar lub pindżur.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dorsz w sosie włoskim
Następny przepis: FILETY Z MINTAJA POD PIERZYNKĄ Z KREMOWEGO SOSU POMIDOROWEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode