Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami
Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami to kuszące połączenie egzotyki i klasyki. Karmazyn, czerwona ryba znana z unikalnego smaku, kojarzona jest często z dietą śródziemnomorską. Niespodziewany dodatek harissy – pikantnego, korzennego sosu z Afryki Północnej – nadaje daniu orientalnego charakteru. Ryż jaśminowy i roszponka tworzą lekką podstawę, na której doskonale komponuje się smak ryby oraz pikantnej harissy. Całość zrównoważoną jest przez subtelne orzechy, które dodają danu chrupkości. To danie jest nie tylko bogate w smaki, ale przede wszystkim zdrowe i pełnowartościowe. Będzie idealne na uroczysty obiad czy wykwintny wieczór.
Piotr Zieliński
Składniki:
- filety z karmazyna
- ryż jaśminowy
- roszponka
- orzechy włoskie
- harissa
- sól ziołowa
- pieprz czarny i biały
- olej kokosowy
- oliwa z oliwek
DODATKI:
- limonka
- pomidorki koktajlowe
- ulubione zioła
Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami – jak zrobić?
- Ryż jaśminowy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Ugotowany ryż mieszamy z olejem kokosowym (tłoczonym na zimno), orzechami włoskimi i roszponką. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
- Filety z karmazyna oczyszczamy, delikatnie odcinamy skórę i oprószamy je z obu stron solą ziołową oraz białym pieprzem. Filety smażymy na oliwie z oliwek z obu stron przez około 2 minuty.
- Rybę podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego z orzechami i roszponką, harissą, limonką, pomidorkami koktajlowymi i ulubionymi ziołami (podałam z rozmarynem, ale świetna będzie także bazylia lub świeża kolendra). Życzę smacznego! 🙂
Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami – dodatkowe informacje
Jeśli nie lubimy ostrych smaków to zamiast harissy wybierzmy delikatniejszy ajvar lub pindżur.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dorsz w sosie włoskim
Następny przepis: FILETY Z MINTAJA POD PIERZYNKĄ Z KREMOWEGO SOSU POMIDOROWEGO