Filety rybne w warzywach
Każdy miłośnik kuchni rybnej z pewnością pokocha ten przepis. Filety rybne w warzywach to danie pełne smaku i wartości odżywczych. Wszystko dzięki delikatnym filetom rybnym, które stanowią bazę przepisu i soczystym warzywom, które je dopełniają. To doskonały sposób na serwowanie ryb, który nie tylko zachwyci smakoszy morskich przysmaków, ale także tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią rybną. Wzbogacone smakiem sosu, filety rybne stają się danie, które zarówno nasyci jak i zadowoli podniebienia. Niezależnie od okazji, ten przepis na pewno sprawdzi się na Twoim stole.
admin
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 kg filetów rybnych
- sól, pieprz
- 15 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1-2 papryki
- 4 pomidory
- 4 łyżki oleju
- żółty ser
- oregano
Filety rybne w warzywach – jak zrobić?
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach 10-15 minut. Odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w plastry grubości 0,5 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
- Filety myjemy, osuszamy, z obu stron oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oleju. Układamy na ziemniakach.
- Cebule kroimy w kostkę lub piórka. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paseczki. Sparzone pomidory obieramy i kroimy w kostkę.
- W naczyniu z ziemniakami i rybą układamy: cebulę, pieczarki, paprykę i pomidory. Posypujemy solą, pieprzem i oregano, skrapiamy olejem.
Pieczemy 40 minut w 180 °C. 10 minut przed końcem posypujemy startym serem.
Filety rybne w warzywach – dodatkowe informacje
● Cebulę, pieczarki i paprykę możemy przesmażyć.
● Ziemniaki możemy zastąpić pokrojoną w plastry i podsmażoną na patelni cukinią.
● Zapiekanka będzie ostrzejsza, gdy dodamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filety Drobiowe W Sosie Koperkowym
Następny przepis: Filety drobiowe w zalewie octowej