Filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel

Filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel

Zapraszamy do odkrycia smaku morskich głębin za pomocą naszego przepisu na filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel. Ten wykwintny i szykowny danie jest doskonałym wyborem na eleganckie kolacje, którym zaskoczysz swoich najbliższych. Nie tylko posiada wyrafinowany smak, ale jest również niesamowicie zdrowe dzięki bogactwu białka i Omega-3 zawartych w rybie. Jednak to sos beszamel jest prawdziwym bohaterem tego przepisu, dodając kremowej gładkości i subtelnego smaku, który doskonale kontrastuje z delikatnym aromatem ryby. Granice pałaszowania filetów z okonia i dorsza są nieograniczone.

Składniki:

  • 50 dag filetów rybnych
  • 1/4 l mleka
  • 5 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • Sól pieprz

Filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel – jak zrobić?

  1. Umyć filety pod bieżącą wodą.
  2. Osączyć je posypać solą i pieprzem obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z masłem zdjąć z ognia odsączyć z nadmiaru tłuszczu, ułożyć filety na półmisku.
  3. Sos beszamel.
  4. Rozpuścić masło wsypać 3 dag mąki smażyć ok 10 minut dolewając stopniowo mleko cały czas mieszając.
  5. Polać filety beszamelem przybrać plasterkami cytryny i jarmużem.

Filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z kurczaka z ryżem
Następny przepis: Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode