Filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel
Zapraszamy do odkrycia smaku morskich głębin za pomocą naszego przepisu na filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel. Ten wykwintny i szykowny danie jest doskonałym wyborem na eleganckie kolacje, którym zaskoczysz swoich najbliższych. Nie tylko posiada wyrafinowany smak, ale jest również niesamowicie zdrowe dzięki bogactwu białka i Omega-3 zawartych w rybie. Jednak to sos beszamel jest prawdziwym bohaterem tego przepisu, dodając kremowej gładkości i subtelnego smaku, który doskonale kontrastuje z delikatnym aromatem ryby. Granice pałaszowania filetów z okonia i dorsza są nieograniczone.
admin
Składniki:
- 50 dag filetów rybnych
- 1/4 l mleka
- 5 dag mąki
- 5 dag masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- Sól pieprz
Filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel – jak zrobić?
- Umyć filety pod bieżącą wodą.
- Osączyć je posypać solą i pieprzem obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z masłem zdjąć z ognia odsączyć z nadmiaru tłuszczu, ułożyć filety na półmisku.
- Sos beszamel.
- Rozpuścić masło wsypać 3 dag mąki smażyć ok 10 minut dolewając stopniowo mleko cały czas mieszając.
- Polać filety beszamelem przybrać plasterkami cytryny i jarmużem.
Filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z kurczaka z ryżem
Następny przepis: Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym