Filet z kurczaka z ryżem

Filet z kurczaka z ryżem

Filet z kurczaka z ryżem to klasyczne danie, które nigdy nie wychodzi z mody. Idealne na obiad z rodziną lub szybki posiłek w ciągu dnia. Białe mięso kurczaka dobrze komponuje się z delikatnym smakiem ryżu, a dodatki przypraw i warzyw dopełniają całość. To danie jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe i sycące. Składniki są łatwo dostępne i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego do przygotowania. Filety z kurczaka z ryżem gwarantują sprawdzone smaki w nowym, świeżym wydaniu. Idealne dla osób szukających prostych, a jednocześnie satysfakcjonujących potraw.

Składniki:

  • 2 paczki ryżu
  • 40 dag fileta z kurczaka
  • 1,5 łyżki wegety
  • 4 duże cebule
  • oregano
  • olej
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/2 szklanki wody

Filet z kurczaka z ryżem – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy 2-2,5 litra wody, dodajemy 1,5 łyżki wegety i płaską łyżkę oregano. Czekamy aż woda się zagotuje, następnie wrzucamy 2 paczki ryżu i gotujemy około 19 minut. Po ugotowaniu, odcedzony ryż wsypujemy do miski, całość przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
  2. Obieramy 4 cebule i kroimy w grubszą kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, w trakcie smażenia doprawiamy szczyptą bazylii, ziołami prowansalskimi i wegetą. W 1/2 szklanki gorącej wody rozrabiamy pół kostki rosołowej, zalewamy cebulę i dusimy 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Usmażoną cebulę przekładamy do ryżu i wszystko mieszamy.
  3. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w grubszą kostkę. Tak przygotowane filety wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W trakcie smażenia doprawiamy bazylią, pieprzem i solą zgodnie z własnymi potrzebami. Smażymy tak długo, aż kurczak będzie odpowiednio miękki.
  4. Usmażone filety dodajemy do wcześniej przygotowanego ryżu, całość mieszamy.

Filet z kurczaka z ryżem – dodatkowe informacje

Dla uzyskania lepszego smaku danie można doprawić przyprawą curry, pieprzem ziołowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z kurczaka z leśnymi grzybami
Następny przepis: Filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode