Filet z kurczaka z ryżem
Filet z kurczaka z ryżem to klasyczne danie, które nigdy nie wychodzi z mody. Idealne na obiad z rodziną lub szybki posiłek w ciągu dnia. Białe mięso kurczaka dobrze komponuje się z delikatnym smakiem ryżu, a dodatki przypraw i warzyw dopełniają całość. To danie jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe i sycące. Składniki są łatwo dostępne i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego do przygotowania. Filety z kurczaka z ryżem gwarantują sprawdzone smaki w nowym, świeżym wydaniu. Idealne dla osób szukających prostych, a jednocześnie satysfakcjonujących potraw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 paczki ryżu
- 40 dag fileta z kurczaka
- 1,5 łyżki wegety
- 4 duże cebule
- oregano
- olej
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- bazylia
- 1/2 kostki rosołowej
- 1/2 szklanki wody
Filet z kurczaka z ryżem – jak zrobić?
- Do garnka wlewamy 2-2,5 litra wody, dodajemy 1,5 łyżki wegety i płaską łyżkę oregano. Czekamy aż woda się zagotuje, następnie wrzucamy 2 paczki ryżu i gotujemy około 19 minut. Po ugotowaniu, odcedzony ryż wsypujemy do miski, całość przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
- Obieramy 4 cebule i kroimy w grubszą kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, w trakcie smażenia doprawiamy szczyptą bazylii, ziołami prowansalskimi i wegetą. W 1/2 szklanki gorącej wody rozrabiamy pół kostki rosołowej, zalewamy cebulę i dusimy 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Usmażoną cebulę przekładamy do ryżu i wszystko mieszamy.
- Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w grubszą kostkę. Tak przygotowane filety wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W trakcie smażenia doprawiamy bazylią, pieprzem i solą zgodnie z własnymi potrzebami. Smażymy tak długo, aż kurczak będzie odpowiednio miękki.
- Usmażone filety dodajemy do wcześniej przygotowanego ryżu, całość mieszamy.
Filet z kurczaka z ryżem – dodatkowe informacje
Dla uzyskania lepszego smaku danie można doprawić przyprawą curry, pieprzem ziołowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z kurczaka z leśnymi grzybami
Następny przepis: Filet z okonia lub dorsza z sosem beszamel