Filet z kurczaka nadziewany pieczarkami.
Delikatny filet z kurczaka nadziewany pieczarkami to wykwintne danie, które zaskoczy swoją smakowitością. Starannie dobrane składniki, zdrowe i pełne wartości odżywczych, sprawią, że posiłek stanie się prawdziwym świętem dla kubków smakowych. Doskonały wybór na rodzinny obiad czy elegancką kolację, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nadzienie z pieczarek dodaje daniu oryginalnego smaku, a mięso kurczaka jest kruche i soczyste. Wypróbuj ten wykwintny sposób na kurczaka i przekonaj się, jak proste składniki mogą zamienić się w nieziemsko smaczną potrawę. Ciesz się wykwintnymi daniami z kurczaka każdego dnia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany
- 5 jajek
- bułka tarta własna z bułek
- olej do smażenia
- farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- trochę masła
- 150 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, łyżka siekanego koperku
Filet z kurczaka nadziewany pieczarkami – jak zrobić?
-
Fileta poporcjować na kotlety, rozklepać je, aby były podłużne. Następnie przyprawić z jednej strony przyprawą, z drugiej solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawić, aby smaki się przeszły.
W tym czasie przygotować farsz. Pokroić pieczarki i cebulę, wrzucić na rozpuszczone masło. Gdy sok odparuje, dodać śmietankę i dusić. Następnie przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Ostudzić.
Nadziewać kotlety, kładąc farsz na połówce płatu. Następnie przykryć drugą połówką.
Otaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano.
Słowa kluczowe: wykwintne dania z kurczaka
Filet z kurczaka nadziewany pieczarkami – dodatkowe informacje
Jeśli kotlety będą duże należy jeszcze podpiec w piekarniku pod przykryciem w temp. 150 stopni przez 20-30 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z kurczaka faszerowany mięsem i suszonymi pomidorami
Następny przepis: Filet z kurczaka w jogurcie