Filet z indyka faszerowany pieczarkami

Filet z indyka faszerowany pieczarkami

Usmażone do złota pieczarki spotykają delikatny filet z indyka w naszym przepisie na pieczoną pierś indyczą faszerowaną. To danie łączy w sobie aromatyczne smaki z nutą delikatności, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zaskocz swoich bliskich niebanalnym obiadem, podając filet z indyka faszerowany pieczarkami. Jest to doskonała kompozycja, która podbije dowolny posiłek, a jednocześnie znakomita alternatywa dla tradycyjnego indyka pieczonego. Właściwe pobranie filetu z indyka jest kluczem do sukcesu, a nasz przepis pomoże Ci opanować ten proces bez problemu.

Składniki:

  • filet z indyka ok 1 kg
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Farsz
  • 200 g pieczarek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 150 g żółtego sera
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • Polewa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżka oleju

Filet z indyka faszerowany pieczarkami – jak zrobić?

  1. Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy. Piec jeszcze przez 10 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Indyk smakuje również na zimno dochleba.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z indyka na parze
Następny przepis: Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode