Filet z indyka faszerowany pieczarkami
Usmażone do złota pieczarki spotykają delikatny filet z indyka w naszym przepisie na pieczoną pierś indyczą faszerowaną. To danie łączy w sobie aromatyczne smaki z nutą delikatności, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zaskocz swoich bliskich niebanalnym obiadem, podając filet z indyka faszerowany pieczarkami. Jest to doskonała kompozycja, która podbije dowolny posiłek, a jednocześnie znakomita alternatywa dla tradycyjnego indyka pieczonego. Właściwe pobranie filetu z indyka jest kluczem do sukcesu, a nasz przepis pomoże Ci opanować ten proces bez problemu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- filet z indyka ok 1 kg
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Farsz
- 200 g pieczarek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 150 g żółtego sera
- sok z 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- Polewa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżka oleju
Filet z indyka faszerowany pieczarkami – jak zrobić?
- Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy. Piec jeszcze przez 10 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Indyk smakuje również na zimno dochleba.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z indyka na parze
Następny przepis: Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami