Filet z indyka duszony z warzywami

Filet z indyka duszony z warzywami

Podążaj za tym wyjątkowym przepisem na filet z indyka duszony z warzywami, aby zaserwować swoim bliskim niezapomniany posiłek. Ten pełen smaku i aromatu danie to doskonała alternatywa dla codziennych obiadów. Indyk duszony w warzywach to sposób na przygotowanie mięsa, który zachowuje pełnię jego smaku i zapewnia, że jest ono delikatne i soczyste. W połączeniu z różnorodnością warzyw, ten przepis daje szereg wspaniałych smaków i tekstur, które z pewnością zadowolą każde podniebienie. Zobacz, jak proste może być przygotowanie zdrowego, domowego obiadu, który stworzy przytulną atmosferę każdego spotkania.

Składniki:

  • 1 kilogram piersi z indyka
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 0,5 opakowania włoszczyzny mrożonej w paski
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Estragon

Filet z indyka duszony z warzywami – jak zrobić?

  1. Piersi z indyka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i estragonem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Potem obsmażyć na patelni na maśle wymieszanym z olejem i przełożyć do brytfanki, dodać warzywa oraz pomidory z puszki, wlać 0,5 szklanki przegotowanej wody i dusić pod przykryciem około 40 minut.
  3. Po upieczeniu pokroić w plastry a sos odparować, aby był gęsty.
  4. Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Filet z indyka duszony z warzywami – dodatkowe informacje

Do indyka można dodac warzywa świeże obrane i potarte na tarce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z indyka na parze
Następny przepis: Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode