FILET z DORADY pod ZIEMNIACZANĄ ŁUSKĄ z ZIOŁOWYM SOSEM (ORATA in CROSTA di PATATE con SALSA d’ERBE

FILET z DORADY pod ZIEMNIACZANĄ ŁUSKĄ z ZIOŁOWYM SOSEM (ORATA in CROSTA di PATATE con SALSA d’ERBE

Czy jesteś miłośnikiem rybnych smakołyków? Jeśli tak, to przedstawiamy Ci przepis na filet z dorady pod ziemniaczaną łuską z ziołowym sosem. To wykwintne danie pochodzi prosto z kuchni włoskiej, gdzie dorada (znana tam jako orata) jest bardzo popularna. Jedna z najbardziej charakterystycznych cech tego przepisu jest ziemniaczana łuska, która dodaje danie chrupkości oraz unikalnej tekstury. Nie można też zapomnieć o ziołowym sosie, który sprawia, że smaki stają się jeszcze bardziej intensywne. Bez wątpienia, to danie zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • ryba:

    4 filety z dorsza (lub inna delikatna w smaku ryba)

    300g ziemniaków

    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

    1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

    2 łyżki oliwy z oliwek

    ½ szklanki białego wina

    sól

    pieprz

  • ziołowy sos:

    1 garść natki pietruszki

    1 garść świeżej bazylii

    1 garść szczypiorku

    2 fileciki anchois

    20 kaparów (opcjonalnie)

    2 łyżki białego octu winnego

    3 łyżki oliwy z oliwek

    sól

    pieprz

Filet z dorady pod ziemniaczaną łuską z ziołowym sosem (orata in crosta di patate con salsa d’erbe – jak zrobić?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj rybę. Jeśli filety są dosyć grube, wsadź je pomiędzy przeźroczystą folię spożywczą i lekko roztłucz ręką lub tłuczkiem do mięsa (używając gładkiej strony tłuczka, aby nie uszkodzić delikatnego mięsa ryby). Filety dopraw solą i pieprzem. Blaszkę wyścielej papierem do pieczenia natłuść oliwą z oliwek posyp pietruszką i bazylią, a następnie na tak przygotowanym podłożu ułóż rybę.
  3. Ziemniaki obierz ze skórki i umyj. Pokrój na cieniutkie plasterki (im cieńsze tym lepsze). Pokrojone ziemniaki układaj na filetach, efekt będzie lepszy jeśli ułożysz je zakładając jeden plasterek na drugi tworząc „efekt łuski”. Dopraw ziemniaki solą i skrop oliwą z oliwek.
  4. Na blaszkę wylej wino, po czym przykryj całość folią aluminiową. Piecz przez około 10 minut, a następnie ściągnij folię aluminiową, piec przestaw na opcję grill (jeśli taką dysponujesz) i piecz przez następne 10 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Zmiksuj blenderem wszystkie zioła i fileciki anchois z octem. Następnie ciągle miksując dolewaj malutkim strumieniem oliwę (w ten sposób sos nabierze aksamitnej konsystencji). Dopraw solą i pieprzem. Jak sos będzie gotowy dodaj kapary- nie miksuj, tylko wymieszaj łyżką.
  6. Gotową rybę podawaj polaną przygotowanym ziołowym sosem. Udekoruj talerz ulubionymi warzywami i ziołami. Sos, który Ci zostanie możesz podać na stół w sosjerce (może ktoś będzie miał ochotę na więcej). Buon appetito!!!

Porady – dodatkowe informacje

Ziołowego sosu niegdy nie przygotowuj sobie wczesniej, musi być przygotowany przed samym podaniem. To zajmię ci naprawdę chwilkę!!! Jeśli masz zamiar przygotować to danie dla gości na jakąś okazję, przygotuj sobie wcześniej na blaszce filety, zimniaki pokrój i zamocz w zimnej wodzie, żeby nie zczarniały, umyj zioła na sos. W ostatnim momencie rozgrzej piec, w międzyczasie poukładaj ziemniaki na filetach, a kiedy ryba się piecze ciesz się gośćmi, którzy pomogą przygotować Ci sos. Smacznego!!!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet w sosie pietruszkowym
Następny przepis: Filet z indyka na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode