Faworki z piekarnika – wegańskie
Faworki z piekarnika – wegańskie – to wyjątkowe i smaczne urozmaicenie tradycyjnej słodkiej przekąski. Dzięki temu przepisowi, weganom nie przyjdzie rezygnować z tej kruchej i aromatycznej rozkoszy. Ta wersja faworków jest o wiele lżejsza i zdrowsza, ponieważ unikamy smażenia na głębokim tłuszczu. Wegańskie faworki są równie apetyczne, chrupiące i pełne smaku, co tradycyjne, a ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze. Cieszą się popularnością zarówno wśród wegan, jak i osób, które po prostu szukają alternatywy dla klasycznych faworków.
admin
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki tortowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu +1 łyżka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- ½ szklanki przegotowanej letniej wody
- Papier do pieczenia
- Cukier puder do oprószenia faworków
Faworki z piekarnika – wegańskie – jak zrobić?
- Wykonanie: mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier – wymieszać. W środku zrobić dołek, wlać olej, ocet i 1 łyżkę wody – wymieszać. Następnie dolewać wodę i zagniatać ciasto. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy około 30 minut. Następnie ciasto wałkujemy bardzo cienko, kroimy na cienkie prostokąty, nacinamy w środku i przeciągamy jeden z końców paska. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy faworki w małych odstępach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy na złoty kolor – u mnie 15 minut. Wystudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
Faworki z piekarnika – wegańskie – dodatkowe informacje
Faworki można oprószyć cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.