Faszerowany szczupak w galarecie

Faszerowany szczupak w galarecie

Faszerowany szczupak w galarecie to jedno z klasycznych dań, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również prezentuje się niezwykle elegancko na stole. Przepis ten idealnie łączy w sobie bogactwo smaków dostarczanych przez różne zioła oraz aromatyczne przyprawy z wykwintną teksturą szczupaka. Uzupełnieniem dania jest gęsta, klarowna galareta, która nadaje mu świeżości oraz niepowtarzalnej kruchości. To sprawia, że faszerowany szczupak w galarecie jest idealnym daniem na różnego rodzaju uroczystości czy spotkania rodzinne. Połączenie tradycji z nutą nowoczesności to sekret tego dania. Sekret, który zdradzi nam kolejne kroki, pokazując, jak oprawić szczupaka.

Składniki:

  • Świeży sandacz około 4kg
  • 0,5kg marchwi
  • seler
  • por
  • 3 pietruszki
  • 2 surowe ziemniaki
  • średnia cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 kostki rosołowe
  • groszek zielony konserwowy
  • sałata ozdobna
  • żelatyna
  • czerstwa bułka
  • pieprz, sól, chrzan

Faszerowany szczupak w galarecie – jak zrobić?

  1. Jak oprawić szczupaka:

    Szczupaka wypatroszyć i oprawić ze skóry.

  2. Sposób przygotowania:

    Po oddzieleniu skóry mięso oddzielamy od ości. Bułkę namaczamy w wodzie, cebulę podsmażamy do momentu zarumienienia się. Ze szkieletu ryby, marchwi, selera, pietruszki, liści pora, ziela angielskiego, liści laurowych i kostek rosołowych gotujemy wywar. Po ugotowaniu wywaru, oddzielamy ugotowane warzywa i mielimy je wraz z mięsem szczupaka, bułką i przesmażoną cebulą na maszynce o drobnych oczkach 2 razy. Doprawiamy mięso do smaku przyprawami i chrzanem. Dodajemy do farszu odrobinę żelatyny tak, by lekko się ścisnął. Skórę lekko zszywamy, zostawiając dziurę przy głowie. Napychamy farsz dość ciasno, tak by nie było prześwitów. Owijamy szczupaka dość ciasno w gazę, oprócz głowy. Gotujemy w wywarze, który nam został przez 20 minut, następnie odstawiamy szczupaka w gorącym wywarze na kolejne 20 minut. Do wywaru, w którym był gotowany szczupak, dodajemy żelatynę i lekko podgrzewamy. Szczupaka kroimy, dekorujemy w dowolny sposób i zalewamy.

Porady – dodatkowe informacje

Przed pokrojeniem szczupaka wyciągnij nitkę, którą był zszyty.

Podczas gotowania wsadź surowego ziemniaka do pyska, po ugotowaniu pysk ryby będzie otwarty, co da bardzo fajny efekt dekoracyjny. Surowego ziemniaka możemy umieścić również pod gardłem szczupaka, wtedy uzyskamy efekt ryby wynurzającej się z wody. Podczas patroszenia ryby pamiętaj o usunięciu skrzeli, w przeciwnym razie mięso będzie miało posmak goryczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowany kurczak pieczony
Następny przepis: Faworki (bez proszku)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode