Faworki (bez proszku)
Faworki to tradycyjne, błyskawiczne i smakowite polskie wypieki, które są nieodłącznym elementem karnawału i Tłustego Czwartku. Ten przepis na chrusty bez śmietany jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy szukają wersji tego ciasta bez stosowania mlecznych produktów. Klasyczne faworki zazwyczaj zrobione są ze śmietany, ale ten przepis udowodni, że można uzyskać równie pyszne efekty bez niej. Świetnie smakuje z cukrem pudrem, lukrem czy konfiturą. Cieszą się dużą popularnością nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Porcja tych kruchych wypieków to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (18%)
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki + dodatkowa do podsypywania
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Faworki (bez proszku) – jak zrobić?
- Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto o gęstości jak na pierogi. Wyrabiamy bardzo dokładnie, gdy jest jednolite bierzemy wałek i tłuczemy aż powstaną w cieście pęcherzyki. Odstawiamy je na minimum godzinę, aby odpoczęło.
- Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując minimalnie mąką, radełkiem lub nożem tniemy na paski 3-4 cm szerokości i 15 cm długości, na środku nacinamy i przewlekamy ciasto. Smażymy na rozgrzanym oleju na słomkowy kolor, osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Faworki – dodatkowe informacje
Ciasto możemy tłuc wałkiem lub pałką okrągłą. Do cukru pudru warto dodać cukier waniliowy, najlepiej zmielić drobny cukier z dodatkiem waniliowego w młynku do kawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fava - grecka pasta z grochu
Następny przepis: Faworki drobiowe