Fasolowa z zacierkami

Fasolowa z zacierkami

Fasolowa z zacierkami to tradycyjne, polskie danie, które doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Zupa ta to połączenie aromatycznej fasoli o delikatnym smaku i chrupiących zacierkach, które dodają potrawie wyjątkowego charakteru. Perfekcyjnie łączą się, sprawiając, że zupa fasolowa z zacierkami zawsze wywołuje uśmiech na twarzy. Ta prosta, a jednocześnie satysfakcjonująca zupa to prawdziwie domowy, kulinarny komfort. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności, ale na pewno docenią ją miłośnicy tradycyjnej, polskiej kuchni. Wystarczy zapoznać się z listą składników, by poczuć, jak kuszący jest jej smak.

Składniki:

  • 1/2 szklanki fasoli
  • średnia marchewka
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 5 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • łyżka oleju
  • sól
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • Zacierka:
  • 5 łyżek mąki
  • jajko

Fasolowa z zacierkami – jak zrobić?

  1. Fasolę moczymy przez całą noc w przegotowanej wodzie. Gotujemy tak, by była lekko twarda, odcedzamy.
  2. Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy w paski i gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy fasolę.
  3. Zacierka: jajko mieszamy z mąką i łyżką wody. Ciasto ma być dość twarde. Kluseczki gotujemy w zupie.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i majerankiem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Słowa kluczowe: zupa fasolowa z zacierkami

Fasolowa z zacierkami – dodatkowe informacje

Aby zupa miała bardziej wyrazisty smak, możemy dodać trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fasolka szparagowa z jajkiem
Następny przepis: Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode