Fasolowa z zacierkami
Fasolowa z zacierkami to tradycyjne, polskie danie, które doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Zupa ta to połączenie aromatycznej fasoli o delikatnym smaku i chrupiących zacierkach, które dodają potrawie wyjątkowego charakteru. Perfekcyjnie łączą się, sprawiając, że zupa fasolowa z zacierkami zawsze wywołuje uśmiech na twarzy. Ta prosta, a jednocześnie satysfakcjonująca zupa to prawdziwie domowy, kulinarny komfort. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności, ale na pewno docenią ją miłośnicy tradycyjnej, polskiej kuchni. Wystarczy zapoznać się z listą składników, by poczuć, jak kuszący jest jej smak.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 szklanki fasoli
- średnia marchewka
- pietruszka
- 3 ziemniaki
- 5 dag wędzonego boczku
- cebula
- łyżka oleju
- sól
- majeranek
- natka pietruszki
- Zacierka:
- 5 łyżek mąki
- jajko
Fasolowa z zacierkami – jak zrobić?
- Fasolę moczymy przez całą noc w przegotowanej wodzie. Gotujemy tak, by była lekko twarda, odcedzamy.
- Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy w paski i gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy fasolę.
- Zacierka: jajko mieszamy z mąką i łyżką wody. Ciasto ma być dość twarde. Kluseczki gotujemy w zupie.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i majerankiem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Fasolowa z zacierkami – dodatkowe informacje
Aby zupa miała bardziej wyrazisty smak, możemy dodać trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fasolka szparagowa z jajkiem
Następny przepis: Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru