Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

Zaskocz swoich gości niepowtarzalnym smakiem i zdrowym profilem Fasolowego ciasta bez mąki, tłuszczu i cukru. To ciasto jest prawdziwym majstersztykiem kulinariów – nie tylko zachwyca aromatem i delikatnością, ale również swoją lekkością. Pomimo braku tradycyjnych składników, jak mąka, tłuszcz czy cukier, ciasto zachwyca lekko orzechowym smakiem fasoli. To doskonała propozycja dla osób na diecie bezwęglowodanowej oraz dla tych, którzy chcą się cieszyć słodkim smakiem bez obaw o dodatkowe kalorie. Odkryj niezwykłe połączenie zdrowia i przyjemności pod postacią tego unikalnego ciasta.

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 10×25 cm
  • 2 puszki czerwonej fasoli (po 400 gram)
  • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 180 gram suszonych daktyli
  • 3-4 lekko kopiate łyżki kakao
  • 400 gram jogurtu naturalnego (typu greckiego)
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wykończenie:
  • 200 gram białego sera (z wiaderka)
  • 1/3 szklanki mleka
  • ok. 10 daktyli
  • 1 łyżeczka zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • 1 lekko kopiate łyżeczka żelatyny (lub 2 płaskie łyżeczki)
  • kakao do posypania

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru – jak zrobić?

  1. CIASTO:
    Daktyle zalewamy gotującą wodą , tak by woda opływała je do połowy wysokości. Przykrywamy i pozostawiamy by napęczniały i zmiękły. Gotowe miksujemy na gładką masę.
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z nich pianę.
    Fasole wykładamy na sitko, przelewamy wodą i odsączamy.
  2. Odsączoną fasolę przekładamy do malaksera. Delikatnie miksujemy.
  3. Następnie dodajemy do niej masę daktylową, kakao, żółtka oraz jogurt. Całość miksujemy na gładką masę.
  4. Do zmiksowanej masy dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz orzechy.
  5. Delikatnie miksujemy, po czym dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek. Gotową masę wykładamy do przygotowanej foremki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowe wyciągamy, dokładnie studzimy i wykańczamy.
    WYKOŃCZENIE:
    Daktyle tak jak wcześniej zalewamy wodą by napęczniały, po czym miksujemy.
    W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Ser miksujemy z dodatkiem masy daktylowej. Do jednolitej masy dodajemy kawę do smaku. Następnie wlewamy żelatynę, miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na przestudzone ciasto, równo rozprowadzamy. Wierzch posypujemy delikatnie kakao i odstawiamy do zastygnięcia.

Słowa kluczowe: ciasto bez węglowodanów, ciasto bez tłuszczu

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru – dodatkowe informacje

To jakby odchudzone brownie, mocno czekoladowe, wilgotne. Na prawdę polecam!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fasolowa z zacierkami
Następny przepis: Faszerowana cukinia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode