Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą
Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą to klasyczny i prosty przepis, który przemawia do wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni domowej. Wilgotna, chrupiąca fasolka, pachnąca i złocista od smażenia na maśle, tworzy niesamowite połączenie z bułką tartą, która dodaje tej potrawie przyjemnej tekstury. Niezwykle delikatna i aromatyczna, ta fasolka szparagowa z bułką tartą zdobywa serca smakoszy. Jest to doskonały dodatek do obiadu, który zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Przepis ten jest doskonałym przykładem kulinarnego połączenia prostoty z wyrafinowanym smakiem. Spróbuj sam i zobacz, jak smakuje klasyka kuchni domowej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg żółtej fasolki szparagowej
- 12 łyżek bułki tartej
- 180 g masła („Masło Polskie- Mlekovita”)
- sól
- pieprz
Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą – jak zrobić?
- Fasolkę płukamy i obcinamy jej ogonki. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka, ale uważamy aby nie rozgotować. Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy z wody. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masełko, tak by go nie przypalić. Do roztopionego masełka wsypujemy bułkę tartą i mieszamy dokładnie by się wszystko połączyło. Następnie wylewamy do fasolki, posypujemy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy aby fasolka obtoczyła się w tej maślanej panierce. Podajemy ciepłą:) Obiadek gotowy, smacznego 🙂
Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą – dodatkowe informacje
Jeśli masełko z bułką będzie zbyt rzadkie możemy dosypać więcej łyżek bułki tartej. Czas przygotowania fasolki podałam włącznie z czasem jej gotowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fasolka szparagowa z jajkiem
Następny przepis: Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru