Farszynki z sosem

Farszynki z sosem

Przedstawiamy przepis na tradycyjne, podlaskie danie – farszynki. Delikatne placuszki z łatwo dostępnych składników zachwycą smakiem i aromatem. Chociaż farszynki mogą być podawane w różnych wariantach, w tej propozycji polecamy je z sosem pieczarkowym. Tekstura placuszków świetnie harmonizuje z aksamitnym sosem, a dodatek pieczarek dodaje danie wyjątkowego smaku. Przepis jest prosty, więc nawet początkujące osoby w kuchni poradzą sobie z jego przygotowaniem. Farszynki z sosem pieczarkowym to potrawa, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na uroczyste okazje.

Składniki:

  • 2-3 kilogramy ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • ok. 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz (lub inne ulubione przyprawy)
  • gotowy sos pieczarkowy
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Farszynki z sosem – jak zrobić?

  1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Studzimy. Gdy przestygną, obieramy.
  2. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawiamy solą, pieprzem lub innymi przyprawami (wedle uznania) do smaku. Dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną, wbijamy jajka i wyrabiamy na gładką masę.
  3. Z masy ziemniaczanej formujemy niewielkie owalne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na wolnym ogniu, aż się ładnie zezłocą.
  4. Gdy kotleciki się smażą, przygotowujemy sos pieczarkowy (według przepisu na opakowaniu). Gotowe kotleciki polewamy sosem i podajemy z surówką, np. z marchewki z jabłkiem.

Farszynki z sosem – dodatkowe informacje

Farszynki będą smaczniejsze i bardziej sycące, gdy nadziejemy je mięsem mielonym (przyprawionym jak na zwykłe kotlety). Do gotowego sosu pieczarkowego możemy dodać trochę drobno pokrojonych i podduszonych pieczarek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Farszynki ziemniaczane
Następny przepis: Fasolka marynowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode