Farszynki z sosem
Przedstawiamy przepis na tradycyjne, podlaskie danie – farszynki. Delikatne placuszki z łatwo dostępnych składników zachwycą smakiem i aromatem. Chociaż farszynki mogą być podawane w różnych wariantach, w tej propozycji polecamy je z sosem pieczarkowym. Tekstura placuszków świetnie harmonizuje z aksamitnym sosem, a dodatek pieczarek dodaje danie wyjątkowego smaku. Przepis jest prosty, więc nawet początkujące osoby w kuchni poradzą sobie z jego przygotowaniem. Farszynki z sosem pieczarkowym to potrawa, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na uroczyste okazje.
admin
Składniki:
- 2-3 kilogramy ziemniaków
- 1-2 jajka
- ok. 1 szklanka mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz (lub inne ulubione przyprawy)
- gotowy sos pieczarkowy
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Farszynki z sosem – jak zrobić?
- Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Studzimy. Gdy przestygną, obieramy.
- Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawiamy solą, pieprzem lub innymi przyprawami (wedle uznania) do smaku. Dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną, wbijamy jajka i wyrabiamy na gładką masę.
- Z masy ziemniaczanej formujemy niewielkie owalne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na wolnym ogniu, aż się ładnie zezłocą.
- Gdy kotleciki się smażą, przygotowujemy sos pieczarkowy (według przepisu na opakowaniu). Gotowe kotleciki polewamy sosem i podajemy z surówką, np. z marchewki z jabłkiem.
Farszynki z sosem – dodatkowe informacje
Farszynki będą smaczniejsze i bardziej sycące, gdy nadziejemy je mięsem mielonym (przyprawionym jak na zwykłe kotlety). Do gotowego sosu pieczarkowego możemy dodać trochę drobno pokrojonych i podduszonych pieczarek.