Farsz z kapusty do krokietów ,pierogów i uszek
Podczas przygotowań do świątecznych obiadów czy tradycyjnej Wigilii nie może zabraknąć domowych pierogów, krokietów i uszek. Kluczowym składnikiem tych potraw jest farsz, który dodaje im smaku. Przedstawiam przepis na uniwersalny, pyszny farsz z kapusty – idealny do naszych rodzimych dań. Starannie dopracowane proporcje składników sprawią, że farsz będzie odpowiedni nie tylko pod względem smaku, ale i konsystencji. Spojrzenie na listę składników wystarczy, by poczuć aromat wigilijnych potraw. Zapraszamy do przygotowania tego wyjątkowego farszu do uszek!
admin
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg pieczarek
- 0,5 kg cebuli
- sól i pieprz
Farsz z kapusty do krokietów, pierogów i uszek – jak zrobić?
- Pieczarki mielone w maszynce z otworem o dużych oczkach.
- Następnie kapustę kiszoną odciśnij lekko z nadmiaru soku i również zmiel.
- Cebule obierz, pokrój na ćwiartki i zmiel w maszynce.
- Wszystkie zmielone produkty wkładamy do dużego garnka i dusimy tak długo, aż odparuje nadmiar soku. Doprawiamy dobrze pieprzem i lekko solą.
- Taki farsz powinien być lekko sypki, bez soku.
Farsz z kapusty do krokietów, pierogów i uszek – dodatkowe informacje
Jeśli kapusta jest mocno ukiszona, zrezygnuj z dodania soli. Farszem tego rodzaju wypełniamy naleśniki na krokiety oraz ciasto na pierogi i uszka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami
Następny przepis: Świąteczny piernik ,, Czaj''