Falafele z ciecierzycy
Falafele z ciecierzycy to klasyczne danie kuchni bliskowschodniej, które zdobywa serca smakoszy na całym świecie. Niezwykle aromatyczne, chrupiące i pełne protein, stanowią świetną propozycję nie tylko dla wegan i wegetarian, ale dla każdego, kto ceni sobie zdrowe, sycące i pyszne jedzenie. Pomimo skromnej listy składników, falafele zaskakują swoją kompleksowością smaku. Jeżeli szukasz oryginalnego przepisu na coś wyjątkowego, ta propozycja z pewnością Cię zadowoli. Teraz Ty również możesz w swojej kuchni odtworzyć ten niezwykły smak Bliskiego Wschodu. Sprawdź, jak proste i szybkie jest przygotowanie tych pysznych kuleczek z ciecierzycy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 30 dag ciecierzycy
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- mielony kmin rzymski
- papryka wędzona
- papryka słodka
- sól himalajska
- pieprz kolorowy
- kardamon
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Falafele z ciecierzycy – jak zrobić?
- Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc do namoczenia. Odcedzić. Ciecierzycę zmielić w blenderze z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodać jajko, sodę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić przyprawami, czyli solą, pieprzem kolorowym, papryką wędzoną i słodką, kminem rzymskim i kardamonem. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim oleju, aż będą rumiane. Najważniejsze, aby nie były surowe w środku.
Falafele z ciecierzycy – dodatkowe informacje
Czasem też najpierw obsmażam je z każdej strony, a potem piekę w piekarniku przy okazji pieczenia ziemniaków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy
Następny przepis: Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką