Falafele z ciecierzycy

Falafele z ciecierzycy

Falafele z ciecierzycy to klasyczne danie kuchni bliskowschodniej, które zdobywa serca smakoszy na całym świecie. Niezwykle aromatyczne, chrupiące i pełne protein, stanowią świetną propozycję nie tylko dla wegan i wegetarian, ale dla każdego, kto ceni sobie zdrowe, sycące i pyszne jedzenie. Pomimo skromnej listy składników, falafele zaskakują swoją kompleksowością smaku. Jeżeli szukasz oryginalnego przepisu na coś wyjątkowego, ta propozycja z pewnością Cię zadowoli. Teraz Ty również możesz w swojej kuchni odtworzyć ten niezwykły smak Bliskiego Wschodu. Sprawdź, jak proste i szybkie jest przygotowanie tych pysznych kuleczek z ciecierzycy.

Składniki:

  • ok. 30 dag ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • mielony kmin rzymski
  • papryka wędzona
  • papryka słodka
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
  • kardamon
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia

Falafele z ciecierzycy – jak zrobić?

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc do namoczenia. Odcedzić. Ciecierzycę zmielić w blenderze z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodać jajko, sodę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić przyprawami, czyli solą, pieprzem kolorowym, papryką wędzoną i słodką, kminem rzymskim i kardamonem. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim oleju, aż będą rumiane. Najważniejsze, aby nie były surowe w środku.

Falafele z ciecierzycy – dodatkowe informacje

Czasem też najpierw obsmażam je z każdej strony, a potem piekę w piekarniku przy okazji pieczenia ziemniaków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy
Następny przepis: Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode