Falafel – wege kuleczki z ciecierzycy
Chcesz odkryć nowe smaki kuchni wegetariańskiej? Ten przepis na domowy falafel to propozycja dla Ciebie! Tradycyjna potrawa z kuchni bliskowschodniej, falafel, składa się z soczewicy, ciecierzycy z puszki i aromatycznych przypraw. Jest to idealna alternatywa dla mięsnych dań, prosta do przygotowania, smaczna i satysfakcjonująca. Jeśli jesteś fanem ciecierzycy, na pewno polubisz te wege kuleczki. Doskonale sprawdzą się jako zdrowy dodatek do sałatki, przekąska czy danie główne. Falafel to synonim eksplozji smaków, której nie można przegapić. Skosztuj i przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- garstka świeżej kolendry
- ok. 500 ml oleju (do smażenia)
- ok. 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu
- po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
Sos Tahini:
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
- ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku)
Falafel – wege kuleczki z ciecierzycy – jak zrobić?
- Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oleju. Odkładamy na talerz.
- Olej rozgrzewamy do ok. 160°C, wkładamy porcjami kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Podajemy z pitą ze świeżymi warzywami ala kebab lub ryżem i sosem Tahini.
Sos Tahihi – to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny.
Ząbek czosnku wyciskamy. Natkę pietruszki szatkujemy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Gotowy sos przekładamy do miseczki, chłodzimy w lodówce przed podaniem.
Słowa kluczowe: falafel przepis ciecierzyca z puszki, ciecierzyca przepisy wege
Falafel – wege kuleczki z ciecierzycy – dodatkowe informacje
UWAGA: Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Falafel z piekarnika
Następny przepis: Falafele z ciecierzycy