Falafel z piekarnika
Falafel to popularna potrawa kuchni bliskowschodniej, która zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Prosty, smaczny i sycący, sprawdzi się zarówno na lunch, jak i na kolację. Dziś proponujemy lekko zmodyfikowaną wersję klasycznego przepisu – falafele z piekarnika. Pieczony falafel to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnie smażonej wersji, bez utraty smaku czy konsystencji. Ten przepis na falafele to idealna propozycja dla osób, które dbają o zdrową dietę, ale nie chcą rezygnować z ulubionych smaków. Zobaczcie sami, jak proste to jest!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok. 3 cm)
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- oliwa z oliwek
Falafel z piekarnika – jak zrobić?
- Ciecierzycę wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Zostawić na 12 godzin do namoczenia, a następnie odcedzić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa lub w rozdrabniaczu o dużej mocy, razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Dodać przyprawy, wymieszać. Z powstałej masy formować kulki, spłaszczać.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kotleciki, posmarować oliwą. Odwrócić i z drugiej strony również posmarować oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut. Podawać z ulubionym sosem.
Smacznego 🙂
Falafel z piekarnika – dodatkowe informacje
Z podanych składników wyszło 15 kotlecików.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fajitas z kurczakiem
Następny przepis: Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy