FALAFEL – KOTLETY Z CIECIERZYCY
Falafel, zajadany na Bliskim Wschodzie już od tysięcy lat, jest jednym z najpopularniejszych dań wegańskich na świecie. Ten przepis na kotlety z ciecierzycy gwarantuje aromatyczny, zdrowy obiad pełen białka i błonnika. Oryginalnie robione z zielonej ciecierzycy, falafele są obecnie zazwyczaj wykonane z ciecierzycy z puszki, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Są doskonałą bazą dla kanapek, sałatek lub jako przekąska na imprezie. Lekko korzenne, z przyjemnym chrupieniem na zewnątrz i miękką, wilgotną środkiem, te kotlety z ciecierzycy przyniosą na twój stół smak autentycznego Bliskiego Wschodu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 dkg ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pęczek natki pietruszki, poszatkowanej
- pół pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta sodki
- 3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia ciasta
- olej do głębokiego smażenia
Falafel – kotlety z ciecierzycy – jak zrobić?
- Ciecierzycę zalewamy wodą i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i czosnkiem. Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny oraz bułkę tartą.
- Następnie formujemy niewielkie kulki, które smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Podajemy z sosem czosnkowym, warzywami i pieczywem.
FALAFEL – dodatkowe informacje
Uwagi ; falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren ciecierzycy albo suszonego bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych ziół; natki, kolędry, oregano, kopru, czosnku lub szczypiorku. Doskonały do kebabów, hamburgerów lub podany z sosami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fajitas z kurczakiem
Następny przepis: Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy