Eskalopki ze schabu

Eskalopki ze schabu

„Eskalopki ze schabu” to ulubione danie wielu smakoszy kuchni domowej. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się „eskalopki co to jest”, odpowiedź jest prosta: to smaczna, sycąca potrawa na bazie schabu, która jest pieczona lub smażona do zyskania złocistego koloru. Eskalopki schabowe stanowią odmianę w obrębie kuchni mięsnej, która cieszy się uznaniem wśród osób ceniących sobie solidne, mięsne posiłki. Ich aromatyczny smak, elegancki wygląd oraz proste przygotowanie sprawiają, że eskalopki ze schabu to strzał w dziesiątkę na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
  • duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 200 g startego sera żółtego
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Eskalopki ze schabu – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 2 cm, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, opieprzyć solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, następnie poddusić na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Mięso ułożyć na blaszce i kolejno układać warstwy cebuli, pieczarek i startego sera, na każdym kotlecie rozprowadzić majonez, a na wierzchu ułożyć warstwę keczupu. Piec w temperaturze 180 stopni C około 45-50 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Eskalopki ze schabu są wyjątkowo smaczne i można je podawać zarówno z ryżem, jak i z ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym
Następny przepis: Eskalopki z sosem kurkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode