Eskalopki ze schabu
„Eskalopki ze schabu” to ulubione danie wielu smakoszy kuchni domowej. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się „eskalopki co to jest”, odpowiedź jest prosta: to smaczna, sycąca potrawa na bazie schabu, która jest pieczona lub smażona do zyskania złocistego koloru. Eskalopki schabowe stanowią odmianę w obrębie kuchni mięsnej, która cieszy się uznaniem wśród osób ceniących sobie solidne, mięsne posiłki. Ich aromatyczny smak, elegancki wygląd oraz proste przygotowanie sprawiają, że eskalopki ze schabu to strzał w dziesiątkę na obiad lub kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 800 g schabu bez kości
- duża cebula
- 500 g pieczarek
- 200 g startego sera żółtego
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki keczupu pikantnego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Eskalopki ze schabu – jak zrobić?
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 2 cm, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, opieprzyć solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, następnie poddusić na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Mięso ułożyć na blaszce i kolejno układać warstwy cebuli, pieczarek i startego sera, na każdym kotlecie rozprowadzić majonez, a na wierzchu ułożyć warstwę keczupu. Piec w temperaturze 180 stopni C około 45-50 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Eskalopki ze schabu są wyjątkowo smaczne i można je podawać zarówno z ryżem, jak i z ziemniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym
Następny przepis: Eskalopki z sosem kurkowym.