Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym
Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym to wyjątkowy przepis, który przypomina obiady z dzieciństwa, a jednocześnie wprowadza nutę nowoczesności. Ta perfekcyjna symfonia smaków rozpoczyna się od łagodnej słodyczy cebuli, dodaje pieprzowe uderzenie musztardy, a następnie delikatnie oplata eskalopki kremowym sosem śmietanowym. Harmonijnie łącząc te smaki, uzyskujemy danie, które uszczęśliwi nie tylko domowników, ale również gości. Jego urok nie zawiedzie na żadnym spotkaniu, eleganckiej kolacji, swobodnym obiedzie czy też na niedzielnym stole. Spróbujcie tych eskalopek już dziś i przenieś swój kulinarny świat na wyższy poziom.
admin
Składniki:
- 3 podwójne filety z kurczaka
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 200 ml śmietany zakwaszanej 18%
- 5 łyżek musztardy
- 20 marynowanych pieczarek
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 łyżki przyprawy do ziemniaków
- 3 łyżki masła
- oliwa
- sól
- pieprz
Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym – jak zrobić?
-
1.
Filety kroimy na kawałki, lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone filety wyciągamy z patelni. -
2.
Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy śmietanę zakwaszaną, dodajemy musztardę, pieczarki i kremówkę. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. -
3.
Do powstałego sosu przekładamy usmażone filety i dusimy 20 minut. -
4.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, ostudzone kroimy na grube frytki, posypujemy przyprawą do ziemniaków, wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki masła, zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Eskalopki podajemy z ziemniakami.
xxxx – dodatkowe informacje
Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym można podać z ziemniakami duszonymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: esencjonalny rosół drobiowy
Następny przepis: Eskalopki z kurczaka i sera