Eskalopki z kurczaka i sera
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- ok. 20 dag pieczarek
- łyżka masła
- 1 cebula
- ok, 25 dag żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół pęczka zielonej pietruszki
- sól, pieprz
Eskalopki z kurczaka i sera – jak zrobić?
-
1.
Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na maśle. Kiedy będzie szklista, dodaję starte na grubych oczkach pieczarki. Podsmażam, aż do wyparowania wody (ok. 6-8 minut). Lekko doprawiam solą i pieprzem.
-
2.
Pokrojonego w kosteczkę kurczaka, wystudzone pieczarki, starty na grubych oczkach ser, jajka, mąkę i przyprawy mieszam w misce. Mąka i jajko są składnikami tylko łączącymi, może więc się zdażyć, że aby połączyć składniki nie potrzeba aż dwóch jajek czy dwóch łyżek mąki. Powstała masa ma nie kleić się do rąk.
-
3.
Z powstałej pasy formułuję kotlety (ok. wielkości dłoni) i smażę na patelni teflonowej przez około 3-4 minuty z obu stron, aż do zarumienienia na złoto.
-
4.
Podaję z ziemniaczkami puree i kolorową sałatką. Proste, tanie i smaczne 🙂
Eskalopki z kurczaka i sera – dodatkowe informacje
Kurczaka można też doprawić łagodną przyprawą do drobiu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym
Następny przepis: Eskalopki z sosem kurkowym.