Enchilada drobiowa
Jeśli pragniesz spróbować egzotycznych smaków z kuchni meksykańskiej, enchilada drobiowa jest doskonałym wyborem. Jest to smaczny i pożywny różowy przepis, który wypełniony jest pysznym mięsem z drobiu, pełnym aromatycznych przypraw i otoczonym kruchością tortilli. Marzył Ci się wyjazd na wybrzeże środkowej Ameryki, ale z jakiegoś powodu nie możesz sobie na to pozwolić? Zrób sobie skok do kuchni, bo Enchilada drobiowa dostarczy Ci niezapomniane wrażenia kulinarne i przeniesie Cię myślami do słonecznej Meksyki. Wypróbuj ten przepis i…
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gram mielonego mięsa drobiowego
- 3 cebule
- 1 czosnek
- papryka słodka
- papryka ostra
- oregano
- 2 puszki pomidorów lub 1 słoik koncentratu pomidorowego
- 4x tortille
- odrobina oleju
Przepis na Enchiladę drobiową
Sposób przygotowania:
- Witam, chciałabym podzielić się swoim przepisem na świetne danie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Oto przepis:
- 500 g mięsa drobiowego bez skóry i kości
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- Odrobina pieprzu
- Sos pomidorowy:
- 1 łyżka oleju
- 1/2 dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 puszki siekanych pomidorów (2 x 400 g)
- 2 łyżeczki oregano
- Mięso myję, wykładam mielone na talerzyk.
- Obieram cebulę i kroję w kostkę.
- Pokrojoną cebulę dzielę na dwie równe części – jedną do sosu, drugą do mięsa.
- Najpierw przygotowuję sos. W garnku rozgrzewam olej i podsmażam na nim połowę cebuli oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę 1-2 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaję przyprawy i chwilę smażę. Do sosu dodaję pomidory lub koncentrat oraz oregano. Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem przez 5-10 minut, aż pomidory się rozgotują i całość zacznie przypominać sos. Pod koniec doprawiam solą oraz czerwoną papryką. Sos gotowy.
- W czasie, gdy sos się gotuje, rozgrzewam patelnię z olejem. Dodaję resztę cebuli oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę krótko, przez 1-2 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodaję mięso i mieszam je z cebulą i czosnkiem. Smażę, często mieszając i rozdrabniając mięso, aż niemal całkowicie straci surowość i będzie rozdrobnione. Następnie dodaję słodką paprykę oraz sól. Dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeśli mi odpowiada, to mięso jest gotowe. Trzymam je jeszcze chwilę na średnim ogniu, by sos z dna patelni odparował, po czym wyłączam grzanie.
- Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Teraz czas na finalizację dania. Dno naczynia żaroodpornego, w którym będę zapiekać enchiladę, smaruję cienko sosem pomidorowym (ok. 1 chochla sosu).
- Podgrzewam placki tortilla tak, by były miękkie i elastyczne (np. każdą osobno na rozgrzaną, suchą patelnię lub wszystkie razem na kilkanaście sekund w mikrofalówce).
- Tortillę smaruję cienko sosem pomidorowym, posypuję tartym serem, na ser wykładam mięso, ponownie posypuję serem i smaruję gęstą, kwaśną śmietaną (1 łyżka śmietany lub jogurtu na 1 tortillę). Zawijam w ścisły rulon. Układam rulony w naczyniu żaroodpornym, miejscem łączenia do dołu, a następnie przykrywam je sosem pomidorowym.
- Naczynie przykrywam dokładnie i wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piekę na drugiej półce od dołu lub na środkowej przez 20 minut.
- Gotową enchiladę wyjmuję z piekarnika i zostawiam na kilka minut, by nieco odpoczęła i stężała.
- Po tym czasie można podawać. Kroję enchiladę na małe kawałki i podaję.
Enchilada drobiowa – dodatkowe informacje
Można posypać na sam koniec natką pietruszki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Elżbietańskie ciasteczka cytrynowe z Gry o tron
Następny przepis: energetyczne kulki mocy