Ekspresowy wegański chlebek bananowy z kruszonką
Chlebek bananowy to mój ratunek na smutne, zbyt dojrzałe banany, które w innym przypadku wylądowałyby w koszu. Nie przejmuj się, jeśli banany są już naprawdę brązowo-czarne – wręcz są idealne do wypieków! Ciemna skórka znaczy jedynie, że banany dojrzały i są słodsze. Jeśli nie, to koniecznie dodaj 2-3 łyżeczki cukru więcej. Czasem do chlebka bananowego dorzucam garść orzechów, pokruszoną gorzką czekoladę lub rodzynek.
Banany ugniatam widelcem na pulpę i wszystkie składniki po prostu mieszam. Albo w wersji jeszcze szybszej – wrzucam wszystko razem do termomixa.
Ekspresowy wegański chlebek bananowy z kruszonką – Składniki
Ciasto
3 duże banany
1,5 szklanki mąki pszennej (240-250 g)
1/3 kostki margaryny (ok. 80 g) lub tyle samo oleju
1/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
opcjonalnie: 1 łyżeczka sody (dla bardziej puszystego efektu)
Kruszonka
1/4 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki margaryny lub oleju
Ekspresowy wegański chlebek bananowy z kruszonką – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
W misce rozgnieć banany na gładką pulpę. Dodaj margarynę (miękką) lub olej i dokładnie wymieszaj.
2
W osobnej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i opcjonalnie sodę. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
3
Przygotuj kruszonkę. Połącz mąkę, cukier i masło, rozcierając je, aż powstaną drobne grudki.
4
Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki. Posyp wierzch kruszonką.
5
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 55-60 minut.
Ekspresowy wegański chlebek bananowy z kruszonką – porady i dodatkowe informacje
Skąd wiedzieć, że chlebek jest gotowy? Nie musisz w cieście nie ma składnika, który się nie dopiecze, ale jeśli nie masz pewności sprawdź patyczkiem. Jeśli wychodzi suchy, chlebek jest gotowy. Gwarantuję, że ten chlebek zniknie w ciągu jednego dnia!
Tagitermomix
Przypadkowe