Ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków
Przygotuj idealny sos do gołąbków dzięki naszemu przepisowi na Ekspresowy sos pomidorowy. Starannie opracowany, by doskonale uzupełnić smak tradycyjnych gołąbków, ten przepis udowodni, że nie potrzebujesz śmietany czy mąki, aby uzyskać idealny sos. Ten szybki i prosty sos ma intensywny smak dzięki wykorzystaniu koncentratu pomidorowego. Dla osób, które zastanawiają się, jak zrobić sos do gołąbków, to jest doskonałe rozwiązanie. Bez względu na to, czy robisz gołąbki na specjalne okazje, czy po prostu na codzienny obiad, ten ekspresowy sos pomidorowy bez wątpienia podkreśli smak twojego dania.
admin
Składniki:
- 2 pełne łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 400 ml gorącej wody
- kostka bulionowa
- pieprz
- maga
Ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków – jak zrobić?
- W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę smażymy mieszając co chwilę. Kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie dodajemy koncentrat pomidorowy. Wodę z kostką i koncentratem dolewamy do margaryny z mąką ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudy. Chwilę gotujemy na małym ogniu, doprawiamy pieprzem i magą.
Porady – Dodatkowe informacje
Dodatkowo na margarynie można podsmażyć cebulkę. Osobiście wolę gładki sos, ponieważ cebulkę dodaję do gołąbków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ekspresowy chleb żytni na maślance bez wyrabiania
Następny przepis: Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami