Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami
Zniewalający, ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami to deser, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Delikatna, chrupiąca beza doskonale komponuje się z lekkim, kremowym nadzieniem z mascarpone, a truskawki dodają nieodpartego uroku i tajemniczej kwasowości. To przepis, którego nie można przegapić – zarówno dla wielbicieli tortów bezowych, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tym wyjątkowym deserem. Refleksyjna cytryna dodaje świeżości, a truskawki – koloru i sezonowego uroku. Ten tort jest idealnym połączeniem smaku i estetyki.
admin
Składniki:
- Tort o średnicy około 20 cm:
- 3 krążki bezowe
- około 15 truskawek
- Krem:
- 250g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30-36%
- 3 łyżki cukru pudru (płaskie)
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- żółty barwnik (opcjonalnie)
- Moja dekoracja:
- beziki cytrynowe
- krem czekoladowy
- truskawki, kawałki cytryny
- cytrynowe wiórki czekoladowe
- ozdoby cukrowe
Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami – jak zrobić?
-
Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone – uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika.
Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki.
Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody.
Blaty bezowe przełożyć (*) kawałkami truskawek i kremem najlepiej tuż przed podaniem lub kilka godzin wcześniej.
Całość ozdobić według uznania.
Ciasto bezowe z kremem mascarpone, krem mascarpone do tortu bezowego, tort bezowy z kremem mascarpone
Porady – dodatkowe informacje
(*) Tort najlepiej przygotować tuż przed podaniem, gdyż blaty bezowe mogą zmięknąć – a owoce puścić sok.
Jeśli chcecie go zrobić kilka godzin wcześniej to truskawki warto pokroić na pół, a nie w plasterki i układać je na kremie, a nie na bezie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków
Następny przepis: Ekstrakt cytrynowy