Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami

Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami

Zniewalający, ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami to deser, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Delikatna, chrupiąca beza doskonale komponuje się z lekkim, kremowym nadzieniem z mascarpone, a truskawki dodają nieodpartego uroku i tajemniczej kwasowości. To przepis, którego nie można przegapić – zarówno dla wielbicieli tortów bezowych, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tym wyjątkowym deserem. Refleksyjna cytryna dodaje świeżości, a truskawki – koloru i sezonowego uroku. Ten tort jest idealnym połączeniem smaku i estetyki.

Składniki:

  • Tort o średnicy około 20 cm:
  • 3 krążki bezowe
  • około 15 truskawek
  • Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • żółty barwnik (opcjonalnie)
  • Moja dekoracja:
  • beziki cytrynowe
  • krem czekoladowy
  • truskawki, kawałki cytryny
  • cytrynowe wiórki czekoladowe
  • ozdoby cukrowe

Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami – jak zrobić?

  1. Przygotować krem.
    Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone – uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika.
    Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki.
    Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody.
    Blaty bezowe przełożyć (*) kawałkami truskawek i kremem najlepiej tuż przed podaniem lub kilka godzin wcześniej.
    Całość ozdobić według uznania.

Ciasto bezowe z kremem mascarpone, krem mascarpone do tortu bezowego, tort bezowy z kremem mascarpone

Porady – dodatkowe informacje

(*) Tort najlepiej przygotować tuż przed podaniem, gdyż blaty bezowe mogą zmięknąć – a owoce puścić sok.
Jeśli chcecie go zrobić kilka godzin wcześniej to truskawki warto pokroić na pół, a nie w plasterki i układać je na kremie, a nie na bezie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków
Następny przepis: Ekstrakt cytrynowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode