EKSPRESOWE DANIE Z PIECZONYM MIĘSEM
W dzisiejszych szybkich czasach szukamy prostych, ale jednocześnie efektownych sposobów na smaczne posiłki. Ekspresowe danie z pieczonym mięsem to doskonały sposób, aby zaskoczyć swoich gości niezwykle aromatyczną potrawą. Wykorzystując najwyższej jakości składniki, stworzymy danie, które zachwyci smakiem i prezentacją. Idealne na specjalne okazje, ale również na codzienny obiad. Starannie wybrane mięso, przyprawy i dodatki to kwintesencja tego przepisu, a efekt końcowy zdumiewa swoją prostotą i intensywnością smaku. Ta potrawa z mięsa pieczonego to prawdziwe kulinarne arcydzieło, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- Składniki podstawowe:
- 6 dużych ziemniaków
- 50 dag pieczonego mięsa (u mnie szynka)*
- 1/2 papryki zielonej
- ogórek kiszony średniej wielkości
- 2 łyżki oleju
- słodka papryka wędzona
- sól
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
- curry
- Dodatkowo:
- garść posiekanego koperku
- sos czosnkowy
Ekspresowe danie z pieczonym mięsem – jak zrobić?
- Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzam. Na rozgrzanym oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw – papryk, soli, ziół prowansalskich i curry. Kiedy ziemniaki lekko się przyrumienią dodaję pokrojone w kostkę mięso i paprykę (małe paseczki), smażę około 5 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Danie podaję z sosem czosnkowym posypane koperkiem.
xxxx – dodatkowe informacje
Potrawy z mięsa pieczonego:
* Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ekspresowe czekoladowe muffinki
Następny przepis: Ekspresowy chleb na jogurcie