Dzik z warzywami
Dzik z warzywami to aromatyczne i zdrowe danie, które zachwyci miłośników dziczyzny oraz warzyw. Jest to również kulinarna podróż dla poszukujących nowych smaków. Dzik, charakteryzujący się delikatnym, choć wyrazistym smakiem, doskonale komponuje się z bogactwem warzyw zawartych w tej potrawie. Ten przepis stanowi idealne połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą innowacyjności. Jest świetną propozycją na domowy obiad, ale też wyjątkowe okazje, gdy chcemy zaskoczyć swoich gości czymś nietypowym. Przygotuj się na festiwal barw i smaków, ponieważ dzik z warzywami to prawdziwa gratka dla podniebienia.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 2 kg mięsa z dzika (karkówka)
 - 3 duże marchewki
 - 3 duże pietruszki
 - 1 duża seler
 - 4 cebule
 - 1 czerwona papryka
 - 1 żółta papryka
 - tłuszcz do pieczenia
 - 1 łyżka smalcu
 - Na marynatę:
 - 3 łyżeczki soli
 - 2 łyżeczki pieprzu
 - 5 łyżek oliwy
 - 3 łyżki przyprawy do dziczyzny
 - 3 łyżki majeranku
 - 4 ziarenka jałowca
 - dodatkowo 2 cebule
 - 2 ząbki czosnku
 
Dzik z warzywami – jak zrobić?
- 
    Przygotowanie:
Mięso dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki z marynaty oprócz cebuli i jałowca dokładnie wymieszać, czosnek zmiażdżyć. Marynata ma mieć konsystencję papki. Każdy kawałek mięsa dokładnie obłożyć w marynacie, układać w naczyniu warstwami. Mięso – pokrojona w plastry cebula,mięso -pokrojona cebula. Na koniec posypać ziarenkami jałowca. Tak gotowe mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. - 
    Smażenie:
Na patelni rozpuścić tłuszcz i 1 łyżkę smalcu. Włożyć mięso i smażyć z obu stron ok. pół godziny, po czym trochę podlać i dusić kolejne pół godziny. W tym czasie przygotować warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, paprykę pokroić w paski, cebulę na piórka. Gdy mięso widzimy że nie wypuszcza już krwi i jest dość miękkie wrzucamy marchew, pietruszkę i seler i dusimy pod przykryciem pół godziny, troszkę podlewając. Gdy warzywa są już miękkie można dodać paprykę i cebulę. Ogólny czas pieczenia wszystkiego od momentu wstawienia mięsa powinien wynosić od 2 do 2,5 h , wtedy mięso jest mięciutkie i naprawdę przepyszne. 
Dzik z warzywami – dodatkowe informacje
Mięso dzika najlepiej jest marynować przez minimum 12 godzin, dzięki temu stanie się bardziej soczyste i aromatyczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: dzik nadziewany kaszą gryczaną
Następny przepis: Dziki łosoś z Alaski z kolorową salsą





