dzik nadziewany kaszą gryczaną

dzik nadziewany kaszą gryczaną

Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić coś zupełnie niecodziennego na uroczysty obiad albo wyjątkową okazję? Przygotowanie dzika nadziewanego kaszą gryczaną to nie lada wyzwanie, ale także niezapomniane kulinarne doświadczenie. To wykwintne danie jest gwiazdą każdej stołu – nie tylko na weselach. Idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, gdy chcemy podkreślić wyjątkowy charakter spotkania. Wyobraźcie sobie smak soczystego, pieczonego mięsa doskonale komponującego się z kremową, aromatyczną kaszą… Jeżeli poszukujecie przepisu na dzika z rożna, to właśnie znaleźliście. Ta propozycja jest idealna dla odważnych kucharzy gotowych na nowe wyzwania.

Składniki:

  • Jeden nieduży dzik
  • 5 pudełek kaszy gryczanej w saszetkach „Kupiec”
  • 1 kg boczku wędzonego
  • 2 masła prawdziwe
  • 3 marchewki
  • 5 cebul
  • Maggi
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz prawdziwy
  • Gałka muszkatołowa mielona
  • Tymianek
  • Estragon
  • Oregano
  • Sól
  • Marynata na dzika: woda, sól do peklowania, ziele angielskie, goździki, jałowiec ziarno, liść laurowy, pieprz ziarnisty Maggi, ocet balsamiczny ciemny.

Dzik nadziewany kaszą gryczaną – jak zrobić?

  1. 1.

    Przygotować marynatę zioła i przyprawy do smaku. Marynata ma być słonawa. Nasączyć dzika marynatą i zostawić w bardzo chłodnym miejscu na 2 dni.

Nagrzać piec chlebowy i przygotować farsz.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Boczek zmielić na maszynce. Cebulę pokroić. Marchew zetrzeć i podsmażyć na złoty kolor. Zmielić na maszynce.
Do gorącej kaszy dodać zmielony boczek, pokrojoną cebulę, podsmażoną marchew oraz masło. Dodać przyprawy i wymieszać, ma być pikantne.
Nadziewamy dzika, zaszywamy brzuch, układamy na blasze, podlewamy wodą i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do pieca.
W zależności od wielkości dzika pieczemy w dobrze nagrzanym piecu cały czas dolewając do blachy wody w miarę odparowania.
Na 1,5 godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby dzik się zarumienił.

xxxx – dodatkowe informacje

NA BLACHĘ DOBRZE POŁOŻYĆ TACKI ALUMINIOWE DO GRILLA NIE BĘDZIE PRZYWIERAŁ.PRZED PODANIEM MOŻNA POLAĆ SPIRYTUSEM I PODPALIĆ WSPANIAŁY EFEKT.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dziczyzna w sosie własnym
Następny przepis: Dziady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode