dzik nadziewany kaszą gryczaną
Składniki:
- Jeden nieduży dzik
- 5 pudełek kaszy gryczanej w saszetkach „Kupiec”
- 1 kg boczku wędzonego
- 2 masła prawdziwe
- 3 marchewki
- 5 cebul
- Maggi
- Pieprz ziołowy
- Pieprz prawdziwy
- Gałka muszkatołowa mielona
- Tymianek
- Estragon
- Oregano
- Sól
Marynata na dzika: woda, sól do peklowania, ziele angielskie, goździki, jałowiec ziarno, liść laurowy, pieprz ziarnisty Maggi, ocet balsamiczny ciemny.
Dzik nadziewany kaszą gryczaną – jak zrobić?
-
1.
Przygotować marynatę zioła i przyprawy do smaku. Marynata ma być słonawa. Nasączyć dzika marynatą i zostawić w bardzo chłodnym miejscu na 2 dni.
Nagrzać piec chlebowy i przygotować farsz.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Boczek zmielić na maszynce. Cebulę pokroić. Marchew zetrzeć i podsmażyć na złoty kolor. Zmielić na maszynce.
Do gorącej kaszy dodać zmielony boczek, pokrojoną cebulę, podsmażoną marchew oraz masło. Dodać przyprawy i wymieszać, ma być pikantne.
Nadziewamy dzika, zaszywamy brzuch, układamy na blasze, podlewamy wodą i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do pieca.
W zależności od wielkości dzika pieczemy w dobrze nagrzanym piecu cały czas dolewając do blachy wody w miarę odparowania.
Na 1,5 godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby dzik się zarumienił.
xxxx – dodatkowe informacje
NA BLACHĘ DOBRZE POŁOŻYĆ TACKI ALUMINIOWE DO GRILLA NIE BĘDZIE PRZYWIERAŁ.PRZED PODANIEM MOŻNA POLAĆ SPIRYTUSEM I PODPALIĆ WSPANIAŁY EFEKT.