Dziady
„Dziady ziemniaczane to tradycyjne danie kuchni polskiej, które swoją nazwę zawdzięcza kształtowi, przypominającemu starców głową w dół. Pomimo iż niezbyt atrakcyjnie się prezentuje, kompozycja smaków jakie odkryjecie po pierwszym kęsie bez wątpienia Was zachwyci. To danie to połączenie bogactwa regionu – ziemniaków i śmietany, ze staropolską kulinarną tradycją. Proste składniki, które w połączeniu z dodatkami według uznania, tworzą niezwykle smaczne danie. Dziady ziemniaczane są idealne na ciepły, rodzinny obiad zimową porą.”
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- mąka
- olej do smażenia
- sól
Dziady ziemniaczane – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia). Wystudzić i utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę. Z masy ziemniaczanej i mąki wyrobić ciasto. Mąkę dodawać stopniowo aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Formować kluski na kształt kotletów mielonych i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać same posypane cukrem lub polane kwaśną śmietaną albo jako dodatek do innych dań.
Dziady – dodatkowe informacje
1. Jeśli użyjemy ziemniaków z poprzedniego dnia, zrobienie tej potrawy zajmie nam kilkanaście minut.
2. Możemy do ciasta dodać siekaną zieleninę, ale wtedy potrawę podajemy w wersji na ostro.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: dzik nadziewany kaszą gryczaną
Następny przepis: Dziki łosoś z Alaski z kolorową salsą