Dżem jabłkowo-śliwkowy
Cieszący się uniwersalną popularnością dżem jabłkowo-śliwkowy to doskonała propozycja dla miłośników domowych przetworów. Łącząc w sobie dobroczynne właściwości dwóch ulubionych polskich owoców – jabłek i śliwek – tworzy smakowity i zdrowy dodatek do wielu potraw. Jest podstawą do przygotowania niepowtarzalnych ciast, nieodzownym elementem jesienno-zimowych deserów, a także niezwykle przyswajalnym źródłem witamin dla dzieci. Dżem jabłkowo-śliwkowy to także jedna z tych rzeczy, które warto mieć zawsze w domowej spiżarni – idealny na chłodniejsze, mroźne dni, kiedy potrzebujemy czegoś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego.
admin
Składniki:
- 3 kilogramy śliwek węgierek
- 2 kilogramy antonówek
- 2 kilogramy cukru
Dżem jabłkowo-śliwkowy – jak zrobić?
- Śliwki umyć i usunąć pestki, zmielić przez maszynkę na grubym sitku.
Masę śliwkową włożyć do rondla o grubym dnie i smażyć na małym ogniu bardzo często mieszając, aż śliwki zrobią się szkliste i zgęstnieją, trwa to kilka godzin, można robić to z przerwami. W trakcie smażenia dodać trochę cukru. - Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
Włożyć do drugiego rondla, podlać połową szklanki wody, nakryć szczelnie nakrywką i podgrzewać aż zaczną pyrkać, po kilku minutach jabłka powinny się rozpaść. Zamieszać drewnianą łyżką, gdyby były grudki można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Od tej chwili smażyć bez nakrywania, często mieszać.
Gdy jabłka są szkliste dodać kilogram cukru i smażyć aż będą gęstnieć. - Gdy dżem śliwkowy jest już prawie dosmażony, połączyć go z jabłkami, dosłodzić do smaku, posmażyć razem jeszcze przez 15 minut.
Wkładać do wyparzonych suchych słoików, zakręcać, pasteryzować przez 15-20 minut.
Dżem jabłkowo-śliwkowy – dodatkowe informacje
Śliwki smażymy dłużej niż jabłka, dlatego owoce smażymy oddzielnie.
Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są owoce, ja zużyłam 2 kg.
Z podanej ilości wyszło 11 słoiczków dżemu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem czekoladowo - truskawkowy ( czekotruskawka) na zimę
Następny przepis: Dżem jabłkowo-borówkowy