Dżem jabłkowo-borówkowy

Dżem jabłkowo-borówkowy

Poznaj smak wyjątkowego dżemu jabłkowo-borówkowego przygotowanego własnoręcznie w domowej kuchni. Ten przepis dżemu borówkowego powstał z myślą o najmłodszych członkach rodziny. Połączenie jabłek i borówek to nie tylko smaczna kompozycja, lecz również mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Tak przygotowany dżem nie zawiera sztucznych dodatków, co stanowi znaczny atut, zwłaszcza dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Ten dżem jest idealny jako dodatek do pieczywa, ale także jako kluczowy składnik wielu deserów. Czego potrzebujesz do przygotowania domowego dżemu jabłkowo-borówkowego? Sprawdź nasz przepis!

Składniki:

  • 200 gram świeżych borówek amerykańskich
  • 800 gram papierówek – obranych, bez gniazdek
  • 300 gram cukru
  • 1 konfitur-fix

Dżem jabłkowo-borówkowy – jak zrobić?

  1. Jabłka pokroić najpierw w plastry, później w małą kostkę do dużej miski, wypełnionej zimną wodą. Borówki obrać ze szypułek, umyć i osuszyć. Jabłka odcedzić. Owoce zważyć – w sumie ma ich być 1 kg.
  2. Całość owoców włożyć do dużego garnka, wsypać cukier i konfitur-fix, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając i gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając.
  3. Gorącym dżemem napełnić umyte, wypłukane zimną wodą oraz wysuszone słoiki. Zakręcić zakrętką oraz postawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Dżem jabłkowo-borówkowy – dodatkowe informacje

Polecam użycie papierówek, ponieważ mają one wyjątkowy dobry smak w różych przetworach, np. dżemy, musy czy kompoty. Użycie innych jabłek może zmienić smak dżemu, może być zbyt kwaśny lub niedobry.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem jabłkowo-śliwkowy
Następny przepis: DŻEM JABŁKOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode