Dyniowe ciasto - bez glutenu i laktozy

Dyniowe ciasto – bez glutenu i laktozy

Dyniowe ciasto to doskonały pomysł na jesienne popołudnie. To smaczne, aromatyczne i proste w przygotowaniu ciasto bez mąki świetnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Wykorzystanie dyni jako głównego składnika, nie tylko nadaje mu wyjątkowy smak, ale także dostarcza wielu cennych dla zdrowia składników. Ponadto, ciasto jest niezwykle wilgotne i puszyste, dzięki czemu z pewnością zadowoli każdego łasucha. Bez względu na to, czy jesteś na diecie, czy po prostu szukasz nowych smaków – ciasto dyniowe to doskonały wybór.

Składniki:

  • (forma o średnicy 16 cm)
  • pół szklanki startej dyni
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (jeśli nie zależy nam by nie było glutenu można użyć orkiszowej lub zwykłej pszennej pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 40 g dobrej gorzkiej czekolady (jeśli chcemy by ciasto było bez laktozy wybierz czekoladę bez mleka w składzie)

Dyniowe ciasto – bez glutenu i laktozy – jak zrobić?

  1. Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę oraz cynamon. W drugiej łączymy jajka, miód oraz dynię i olej kokosowy. Łączymy obie masy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Dyniowe ciasto – dodatkowe informacje

Ciasto dyniowe bez glutenu i laktozy możemy dowolnie udekorować – choć dobrze smakuje nawet bez dodatków. Ciasto ma formę babki więc można zabrać je sobą do pracy czy szkoły lub po prostu zjeść na jesiennym spacerze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dynia w Occie
Następny przepis: Dyniowe ciasto z pomarańczowym lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode