Duszone ossobuco wołowe podane z chrupiącą surówką i pieczonymi talarkami ziemniaczanymi
Składniki:
- 4 kawałki wołowego ossobuco, każdy o wadze 200 g
- ziolowa przyprawa do mięsa
- semolina do oprószenia
- 2 łyżki klarowanego masła
- pęczek cebuli dymki
- 3-4 młode marchewki
- 300 ml białego półwytrawnego wina
- surówka:
- młody kalafior
- młoda cukinia, czym cieńsza i młodsza tym lepsza
- pęczek rzodkiewki
- sok z cytryny
- olej rzepakowy
- koperek
- szczypiorek
- sól ziołowa
- pieprz kolorowy
Duszone ossobuco wołowe podane z chrupiącą surówką i pieczonymi talarkami ziemniaczanymi – jak zrobić?
- Przygotowanie mięsa:
Kotlety wyjmujemy na 15 minut przed przygotowaniem z lodówki. Nacieramy przyprawami i oprószamy semoliną. Obsmażamy na rumiano z obu stron. Przekładamy do żeliwnego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebule i marchewki. Dokładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i przepłukujemy patelnię, dolewamy do mięsa i warzyw. Garnek przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piecyka do 180°C, gdy naczynie się nagrzeje zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy około 45 minut. Gdy mięso jest już miękkie garnek odkrywamy zwiększamy temperaturę do 200°C i ustawiamy opcję grill podpiekamy jeszcze kilka minut, żeby mięso się przyrumieniło.
- Przygotowanie surówki:
Kalafior kroimy na malutkie różyczki. Cukinię i rzodkiewki cienko kroimy na mandolinie. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy olejem. Dodajemy koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut, żeby smaki się przegryzły.
Ossobuco ostrożnie wyjmujemy i układamy na warstwie duszonych warzyw. Podajemy z surówką i talarkami ziemniaczanymi. Smacznego.
xxxx – dodatkowe informacje
Do natarcia mięsa użyłam takiej mieszanki ziół: ossobuco wołowe
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszone roladki z kurczaka
Następny przepis: Duszone ziemniaki po wiejsku