Duszone ossobuco wołowe podane z chrupiącą surówką i pieczonymi talarkami ziemniaczanymi

Duszone ossobuco wołowe podane z chrupiącą surówką i pieczonymi talarkami ziemniaczanymi

Czy jest coś lepszego niż sycący obiad na bazie prawdziwie domowych smaków? Duszone ossobuco wołowe, w towarzystwie chrupiącej surówki i pieczonych talarków ziemniaczanych, to idealna propozycja dla miłośników klasycznej kuchni. Włoskie ossobuco to wołowe giczanki, duszone do momentu, aż mięso będzie tak delikatne, że dosłownie topi się w ustach. Przygotowane w sosie warzywnym i podane z ziemniakami i surówką, tego dania nie da się nie pokochać. Żadne danie nie przekonuje do siebie tak, jak te przygotowane z miłością i starannością. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj, a przekonasz się sam!

Składniki:

  • 4 kawałki wołowego ossobuco, każdy o wadze 200 g
  • ziolowa przyprawa do mięsa
  • semolina do oprószenia
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • pęczek cebuli dymki
  • 3-4 młode marchewki
  • 300 ml białego półwytrawnego wina
  • surówka:
  • młody kalafior
  • młoda cukinia, czym cieńsza i młodsza tym lepsza
  • pęczek rzodkiewki
  • sok z cytryny
  • olej rzepakowy
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól ziołowa
  • pieprz kolorowy

Duszone ossobuco wołowe podane z chrupiącą surówką i pieczonymi talarkami ziemniaczanymi – jak zrobić?

  1. Przygotowanie mięsa:

    Kotlety wyjmujemy na 15 minut przed przygotowaniem z lodówki. Nacieramy przyprawami i oprószamy semoliną. Obsmażamy na rumiano z obu stron. Przekładamy do żeliwnego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebule i marchewki. Dokładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i przepłukujemy patelnię, dolewamy do mięsa i warzyw. Garnek przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piecyka do 180°C, gdy naczynie się nagrzeje zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy około 45 minut. Gdy mięso jest już miękkie garnek odkrywamy zwiększamy temperaturę do 200°C i ustawiamy opcję grill podpiekamy jeszcze kilka minut, żeby mięso się przyrumieniło.

  2. Przygotowanie surówki:

    Kalafior kroimy na malutkie różyczki. Cukinię i rzodkiewki cienko kroimy na mandolinie. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy olejem. Dodajemy koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut, żeby smaki się przegryzły.

Ossobuco ostrożnie wyjmujemy i układamy na warstwie duszonych warzyw. Podajemy z surówką i talarkami ziemniaczanymi. Smacznego.

xxxx – dodatkowe informacje

Do natarcia mięsa użyłam takiej mieszanki ziół: ossobuco wołowe


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Duszone roladki z kurczaka
Następny przepis: Duszone ziemniaki po wiejsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode