duszona słodka kapusta
Smakowita kapusta biała duszona to danie, które nie tylko rozgrzewa, ale również jest niesamowicie odżywcze. Jest to prosty przepis, który składa się z kilku składników i jest pyszny dla całej rodziny. Kapusta słodka, źródło wielu witamin i minerałów, jest doskonałym dodatkiem do każdego posiłku, a w tym przepisie jej nuty słodyczy są dodatkowo podkreślone. Duszenie kapusty pozwala na wydobycie jej najlepszych smaków, jednocześnie zachowując jej chrupkość. To danie jest idealne na chłodniejsze dni i z pewnością zaskoczy swoim bogactwem smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1/2 główki białej kapusty
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- biały pieprz
- 2 łyżki oleju
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koperek
Duszona słodka kapusta – jak zrobić?
- Kapustę zeszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do osolonej wody, dodać liścia laurowego, ziele i gotować około 10 minut. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju na złoto. Dodać odsączoną kapustę z marchewką. Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć, dodać do kapusty, przyprawić solą i pieprzem, na koniec dodać koperek. Dusić kilka minut, aż kapusta będzie rumiana.
xxxx – dodatkowe informacje
Kapustę zamiast gotować można także nasolić i odcisnąć- tak też smakuje dobrze, jest bardziej chrupiąca.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Duszona marchewka
Następny przepis: Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką