Duszona obiadowa łopatka wieprzowa w aksamitnym sosie z piekarnika

Duszona obiadowa łopatka wieprzowa w aksamitnym sosie z piekarnika

Zachęcamy do spróbowania przepisu na duszoną łopatkę wieprzową w aksamitnym sosie z piekarnika. Ta aromatyczna potrawa idealnie sprawdza się jako obiadowe danie, które z pewnością zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Łopatka pieczona w sosie, dzięki długiemu procesowi duszenia, staje się wyjątkowo miękka i soczysta. Przepis umożliwia przyrządzenie łopatki w całości lub pokrojonej na plastry – w zależności od indywidualnych preferencji. Łopatka duszona to popularne danie wieprzowe, które może stanowić pyszny i sycący element każdej rodzinnej uczty. Odkryj smak domowej pieczeni duszonej doprawionej aromatycznym sosem!

Składniki:

  • 1 kg. łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • Marynata
  • czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy
  • 1/3 szklanki oleju
  • Dodatkowo
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki

1. Duszona obiadowa łopatka wieprzowa w aksamitnym sosie z piekarnika – jak zrobić?

  • Łopatkę kroję w dość grube plastry, pokrojoną przekładam do miseczki obsypuje wszystkimi przyprawami składnikami marynaty, zalewam olejem, mieszam, przykrywam pokrywką i odstawiam do lodówki na całą noc.
    Po tym czasie plastry mięsa przekładam do naczynia żaroodpornego, przesypując je uprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso.
    Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody.
    Kiedy mięso jest już miękkie odkładam go na osobny talerzyk, a powstały sos zagęszczam rozrobioną śmietaną z mąką, kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę.

Dodatkowe informacje – Duszona obiadowa łopatka wieprzowa w aksamitnym sosie z piekarnika

Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Duszona marchewka
Następny przepis: Duszona wątróbka z jabłkiem i cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode