Dupa pawiana
Dupa Pawiana to niezwykle dowcipna nazwa dla niezwykle smacznej potrawy. Pomimo swojej humorystycznej nazwy, jest to przepis pełen autentycznych, kuszących smaków. Ta potrawa jest idealnym przykładem tego, jak nasze kreatywne inspiracje mogą być przekształcane w coś smacznego i satysfakcjonującego, nawet jeśli początkowo wydaje się niejako absurdalna. Bez względu na to, czy jesteś smakoszem o wyszukanym guście czy poszukujesz niepowtarzalnych kulinarnych przeżyć, Dupa Pawiana jest przepisem, który warto dodać do swojego repertuaru. Choć nazwa może rozbawić niejednego, sam smak na pewno pozostawi na długo niezapomniane wrażenie. Nieoczekiwana nazwa, nieoczekiwane doznania smakowe.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 szklanki wody
- Kremówka:
- 1/2 l kremówki
- 2 śmietan fix’y
- 2 łyżki cukru
- Oraz:
- murzynki – duże opakowanie (12 szt. – można zakupić np.: w Lidlu)
- Dodatkowo:
- czekolada do dekoracji
Dupa pawiana – jak zrobić?
-
Biszkopt
Jajka i cukier ubić na sztywno. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną zmieszaną z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec ok. 25 minut. -
Masa
Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Poczekać aż stężeje, a następnie dodać do serka. Wszystko dokładnie utrzeć. -
Kremówka
Ubić kremówkę z cukrem i śmietan fix’em. -
Przełożenie
Wystudzony biszkopt – przecięte na pół murzynki rozłożone na całym biszkopcie – masa – kremówka – można udekorować posypaną czekoladą.
xxxx – dodatkowe informacje
Układając murzynki należy zostawić małe odstępy, co ułatwi krojenie ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTECZKA - BRUNKAGER
Następny przepis: duńskie śledzie w sosie chrzanowym