Dufinki ziemniaczane

Dufinki ziemniaczane

Dufinki ziemniaczane to pyszny przysmak, który doskonale sprawdzi się jako przekąska na różnego rodzaju spotkania. Delikatne, lekkie, a jednocześnie wyjątkowo smaczne, o subtelnej ziemniaczanej nucie – ten przepis na dufinki ziemniaczane z pewnością przypadnie Wam do gustu. Najlepsze w nich jest to, że są bardzo łatwe do przygotowania i potrzebujesz do nich tylko kilku podstawowych składników. Zarówno dzieci, jak i dorośli, będą zachwyceni ich smakiem. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciekawym pomysłem może być przygotowanie dufinek w wersji mini jako przystawka na przyjęcia. Przekonaj się sam, jak proste i smaczne są te dufinki ziemniaczane.

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków
  • 15 dekagramów mąki
  • 4 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Dufinki ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Po ugotowaniu obranych ziemniaków, jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo maszynkę do mięsa.
  2. Wymieszać przecier ziemniaczany z masłem, jajami oraz doprawić przyprawami.
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Z gotowej masy wycisnąć szprycą do tortów na papier, nadając im kształt ptysi.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200°C i piec przez 15 minut.
  6. Jeśli chcesz, możesz posypać dufinki parmezanem.

Dufinki ziemniaczane – dodatkowe informacje

Jeśli masa na dufinki ziemniaczane jest zbyt gęsta, można dolać nieco mleka. Jeśli nie mamy szprycy, można formować kuleczki łyżką. Przed pieczeniem można posmarować ptysie ziemniaczane roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Następny przepis: Dukaty Sambuca - anyżowo-pomarańczowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode