Dufinki ziemniaczane
Dufinki ziemniaczane to pyszny przysmak, który doskonale sprawdzi się jako przekąska na różnego rodzaju spotkania. Delikatne, lekkie, a jednocześnie wyjątkowo smaczne, o subtelnej ziemniaczanej nucie – ten przepis na dufinki ziemniaczane z pewnością przypadnie Wam do gustu. Najlepsze w nich jest to, że są bardzo łatwe do przygotowania i potrzebujesz do nich tylko kilku podstawowych składników. Zarówno dzieci, jak i dorośli, będą zachwyceni ich smakiem. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciekawym pomysłem może być przygotowanie dufinek w wersji mini jako przystawka na przyjęcia. Przekonaj się sam, jak proste i smaczne są te dufinki ziemniaczane.
admin
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków
- 15 dekagramów mąki
- 4 jajka
- 1/3 kostki masła
- sól
- gałka muszkatołowa
Dufinki ziemniaczane – jak zrobić?
- Po ugotowaniu obranych ziemniaków, jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo maszynkę do mięsa.
- Wymieszać przecier ziemniaczany z masłem, jajami oraz doprawić przyprawami.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z gotowej masy wycisnąć szprycą do tortów na papier, nadając im kształt ptysi.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200°C i piec przez 15 minut.
- Jeśli chcesz, możesz posypać dufinki parmezanem.
Dufinki ziemniaczane – dodatkowe informacje
Jeśli masa na dufinki ziemniaczane jest zbyt gęsta, można dolać nieco mleka. Jeśli nie mamy szprycy, można formować kuleczki łyżką. Przed pieczeniem można posmarować ptysie ziemniaczane roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Następny przepis: Dukaty Sambuca - anyżowo-pomarańczowe