Drożdżówka jak marzenie z automatu
Poszukujesz przepisu na idealne ciasto drożdżowe z automatu? Ten przepis na drożdżówkę jak marzenie z automatu to odpowiedź na twoje potrzeby. Wypieki w domu nigdy nie były łatwiejsze, a ciasto robione w maszynie do chleba gwarantuje idealny smak i teksturę bez konieczności ugniatać ręcznie. Puszysta, aromatyczna, delikatna, a jednocześnie łatwa do przygotowania, ta drożdżówka doskonale sprawdzi się na śniadanie czy podwieczorek. Skosztuj najlepszego ciasta drożdżowego z automatu do chleba!
admin
Składniki:
- 80 ml mleka
- 160 g rozpuszczonej margaryny
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 450 g maki
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g drożdży świeżych
Drożdżówka jak marzenie z automatu – jak zrobić?
- Do pojemnika wlać mleko, letnią rozpuszczoną margarynę, jajka, cukier, wsypać mąkę, w jeden róg sól a na środek pokruszone drożdże. Ustawić automat na program słodkie wypieki (u mnie nr 4), 750 g, średnio wypieczona skórka.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Drożdżówkę najlepiej przechowywać w bawełnianej ściereczce, dzięki temu zachowa świeżość na dłużej.
Porady – Dodatkowe informacje
Zamiast margaryny można użyć masła, drożdżówka jest znacznie smaczniejsza. Świeże drożdże można zastąpić 1 czubatą łyżeczką suszonych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowiec ze śliwkami
Następny przepis: Drożdżówka bez wyrabiania z cynamonowymi śliwkami i waniliową kruszonką