Drożdżówka bez wyrabiania z cynamonowymi śliwkami i waniliową kruszonką

Drożdżówka bez wyrabiania z cynamonowymi śliwkami i waniliową kruszonką

Na pewno każdy z nas lubi delektować się domowymi wypiekami, szczególnie gdy na dworze jest chłodniej, a w piekarniku poczujesz intensywny, kuszący zapach. Przedstawiamy przepis na drożdżówkę bez wyrabiania z cynamonowymi śliwkami i waniliową kruszonką. To schłodzona drożdżówka z kuszącymi, słodko-korzennymi śliwkami, posypana delikatną, waniliową kruszonką, której nie trzeba wyrabiać – idealna dla tych, którzy nie bardzo lubią zagniatać ciasto. To komfortowy i prosty przepis na domowy deser, który na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Aby to osłodzić, użyj kodu rabatowego z nakrywamy.pl.

Składniki:

  • 60 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 200 g oleju
  • 240 g mleka
  • 4 jajka
  • 600 g mąki
  • ok. 700 g śliwek
  • 1 łyżka maizeny
  • cynamon według uznania
  • kruszonka:
  • 8 łyżek mąki krupczatki lub pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru
  • laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

Drożdżówka bez wyrabiania z cynamonowymi śliwkami i waniliową kruszonką – jak zrobić?

  1. W przygotowaniu tego ciasta należy ściśle trzymać się kolejności dodawania składników. Na dno misy rozkruszamy równomiernie drożdże, następnie zasypujemy je cukrem, wlewamy kolejno olej i letnie mleko, później roztrzepane jaja i na samym końcu przesiewamy do misy mąkę. Całość nakrywamy lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
  2. Po tym czasie całość miksujemy przez około 3-5 minut do otrzymania gładkiej masy.
  3. Połówki śliwek obsypujemy skrobią kukurydzianą i cynamonem.
  4. Z dobrze schłodzonego masła, mąki, cukru i miąższu wanilii przygotowujemy kruszonkę, rozcierając składniki palcami, aż powstaną grudki.
  5. Na blaszkę o wymiarach 38/27 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną olejem, przekładamy ciasto. Ciasto delikatnie wygładzamy zwilżonymi w ciepłej wodzie dłońmi i wykładamy śliwkami skórką do do dołu, na końcu posypujemy kruszonką.
  6. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.

xxxx – Dodatkowe informacje

*czas przygotowania ciasta drożdżowego bez czasu oczekiwania: 20 minut
*czas wyrastania: 3 godziny
*czas pieczenia: 50 minut


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżówka jak marzenie z automatu
Następny przepis: Drożdżówka francuska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode